Här kan du få en glimt av de senaste evenemang Syskonbandet genomfört. Här finns texter och kommentarer, bilder och ljudklipp. Återuppliva de glada minnena du som var med!

_______________________________________________________Temahelg – Kristen och Synskadad (Norrland 2016)
På Mellansels folkhögskola träffades vi den 11-13 november. Bland annat firade vi Gudstjänst tillsammans med Frälsningsarmén i deras kyrka i Örnsköldsvik. I detta videoklipp kan du höra en av sångerna vi framförde där:
Lågorna är många.

_______________________________________________________
Årsmötesdagarna 2016
2-6 juni på Tollare folkhögskola
Tema: Våga satsa – använd det du har

_______________________________________________________
2018
Musikhelg 23-25 februari
Gemenskapsdagar och årsmöte 9-13 maj
Konfirmationsläger erbjöds
Missionshelg Helsjöns fhsk 12-14 okt 

_______________________________________________________

IMG_20151114_111148

Utsikt från Hjortsbergagården med sjön och sjöstugan.

Temahelg – kristen och synskadad
Den 13-15 november 2015 träffades vi på Hjortsbergagården utanför Alvesta för en temahelg. Som vanligt blev det en hel del sång,musik och andakter. Här finns några ljudfiler du kan ta del av:
Predikan av Tesfaye på söndagens Gudtjänst
Sånger på lördagskvällen
A cappella i kapellet

 

 

Några deltagarna väntar på en god måltid

Några deltagare väntar på en god måltid

_______________________________________________________Ashramhelg

Nordisk konferens i Sverige 13-16 augusti 2015 på Wiks folkhögskola

Mycket innehållsrika dagar tillsammans med våra nordiska vänner! Artisten Ingemar Olsson höll konsert för oss och denna hälsning kommer från honom:
”Att vara turnerande artist är alltid spännande … man vet aldrig vilken publik man möter och ingen konsert är den andra lik. På Wiks folkhögskola den 15 augusti möttes jag av värme … och då menar jag inte bara vädret. Publiken var inte bara publik, utan deltagare. Vi gjorde musik tillsammans, sjöng, klappade och dansade tillsammans.
Och man lyssnade! Kan det vara så att den som är synskadad är extra bra på att lyssna? Jag tror nästan det! Och efteråt fortsatte dialogen, med samtal på både svenska, norska, danska och (lite) finska.
Så trots att jag gjorde en solokonsert, hade jag ändå bandet med … Syskonbandet!”

Läs fler hälsningar och mer om de händelserika dagarna i nr 4 och 5 av medlemstidningen!
_______________________________________________________
Årsmötesdagar 30 april – 3 maj 2015 på Helsjöns folkhögskola
Rubriken för dessa dagar av gemenskap i Valborgshelgen var Trugg i tron”.

”Bara i dig har min själ sin ro, bara i dig min Gud”. Det är unison allsång i denna fina lovsång på Helsjöns folkhögskola. Det är den första andakten för helgen och de dryga 30-talet syskonbandarna sjunger för glatta livet. Själv sitter jag på en låda – en Cajon…”
så inleds texten av Pontus Norshammar som var med för första gången på Syskonbandets årsmötesdagar. Läs om hans och andras intryck av dagarna och även referat från årsmötet och intervju med nya ordförande Ann-Christine Foke i nr 3 av Medlemstidningen.
_______________________________________________________
Bönehelg på hos Syskonbandet i Stockholm

Gemenskap och bön
Fredagen den 20:e februari och fram till söndagen den 22:a hade Syskonbandet en samling med temat ”Bönehelg” i och kring vårt kansli i Stockholm. Som mest var vi ett drygt 20-tal som samlades. En del samlingar hade vi på vårt kansli enligt principen ”hjärterum och stjärterum” och andra gick av stapeln i en lokal nästgårds som vi hyrt av SRF. Vi hittade ett mycket bra, prisvärt och närbeläget vandrarhem där de flesta bodde. Några hade nära hem och pendlade och några övernattade på kansliet.

Att bön kan ta sig många olika uttryck var något vi fick ta del av under dessa dagar. Ann-Christine Folke, som ledde flera av samlingarna, visade och berättade om bland annat krucifix, radband och frälsarkransen och hur dessa används i olika sammanhang. Vi fick även prova på en bönepall och att göra rörelser till sånger. Kroppsliga övningar blev det också när vi tillsammans gick en bönevandring uppför de branta backarna i Vitabergsparken med flera stopp på vägen där vi bad och mediterade över olika företeelser och skeenden i våra liv. Efter en paus inne i Sofia kyrka vandrade vi tillbaka och hade då nedförsbacke och nya perspektiv att fundera över vid de olika bönestoppen. Ett föredrag om förbön och sedan praktik i smågrupper innehöll också denna välfyllda dag. På söndagen avslutades samlingen i Katarina kyrka med en mycket fin Gudstjänst som kallas ”Katarinamässan” som har arbetats fram av bland annat Olle Carlsson som är kyrkoherde i Katarina församling och känd som författare och sommarpratare med mera. Efter mässan stannade många Gudstjänstfirare kvar och delade en måltid vilket även vi gjorde. En av deltagarna som var med på en Syskonbandsaktivitet för första gången var Robert Green-Nilsson och han hörde av sig efter denna helg och delade med sig av sin upplevelse av helgen:
”Det mest intressanta som jag tyckte var framför allt att delta överhuvudtaget och få så många bra intryck av föreningen. Och det bästa vi gjorde var nog när vi satt och bad i små bönegrupper. Det gav mig mycket, det var väldigt intressant och rogivande.”

Det var fint att få visa upp vårt kansli och vår arbetsplats och intrycket vi fick var att de flesta var väldigt nöjda med helgen så det kommer nog att bli fler tillfällen med liknande upplägg.
av Ronny Gilderskär

_______________________________________________________
Den 14-16 november hade vi en helg tillsammans med kristna ashramrörelsen på deras gård Sörgården utanför Kil.

”Väl framkomna blev vi ytterst väl bemötta och omhändertagna. Det var som att komma till en ny familj. Himmelriket på jorden ungefär. Men vad är detta Ashram? Ja, det låter i alla fall i mina öron något flummigt. Dock är det långt ifrån flummigt även om ordet härrör från det indiska skriftspråket Sanskrit.”

Läs hela artikeln Anders skrivit i nr 10 av Syskonbandet. Gå direkt till tidningens sida HÄR!

____________________________________________________________

Israelresa

Den 7-14 september 2015 genomförde Syskonbandet en resa till det heliga landet.

Du kan läsa om intryck av alla möjliga slag från resan och titta på bilder från den resedagbok som skrevs dag för dag och i den sammanfattande reseberättelsen som skrivits vid hemkomst!

Direkt till Resedagboken
Direkt till Reseberättelse

____________________________________________________________

Gemenskapsdagar & årsmöte
4-8 juni 2014 på Härnösands folkhögskola

”Vi fick träffa nya Syskonbandare från olika delar av landet. Olle var äldst, den yngsta var från Göteborg och var 5 år. Man ordnade aktiviteter som passade alla åldrar. Vi startade med morgonbön varje morgon kl. 9.30 och likaså aftonbön varje kväll kl. 20.30.
Många unga höll i sång, musik och textläsning. Vi hade olika seminarier med aktuella ämnen. På lördagskvällen satt vi och skrattade i nästan 2 timmar p.g.a. lättsam underhållning. På söndagen medverkade Syskonbandets kör i Baptistkyrkan i Härnösand. Stor succé!
Efter mycket kramande skildes vi åt och drog hem åt söder, norr, öst och väst för att åter mötas om ett år.
Olle och jag önskar att många fler Syskonbandare kommer till årsmötesdagarna. Det blev ett härligt minne för oss, dessa dagar i Härnösand…”

Så skriver en av deltagarna om dagarna. Läs mer, både från denna deltagare och andra texter om det som hände dessa dagar, och även referat från årsmötet som hölls, i sommarnumret (nr 6-7) av tidningen Syskonbandet!

Syskonbandet 2014 nr 6-7 PDF
Syskonbandet nr 6 2014 rtf

_______________________________________________________

Ungdomsläger i hjärtans tema
-16 februari 2014 på Mälargårdarna.

Läs om vad som hände denna på detta läger HÄR!
soffa


 

 

 

________________________________________________________

Skivrelease
16-18 november 2013 i Stockholm

Läs en sammanfattning om denna intensiva och häftiga helg HÄR!
Du kan också både läsa mer om skivan och provlyssna på den HÄR!

konsert

 

 

 

 

________________________________________________________
Nordisk konferens
15-18 augusti 2013 i Norge

Läs om dagarna i Norge och vad några av våra svenska deltagare tyckte om dessa HÄR!

samlinghurdal
________________________________________________________

Inspelningsdagar
5-9 juni 2013 på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa.
Lyssna på intervjuer med några av deltagarna och sångskaparna HÄR!

DSCF3176

 

 

 

________________________________________________________
Årsmötesdagar 2013
13-17 maj 2013 på Tollare folkhögskola i Saltsjö-Boo

gruppb2013 foto DS

________________________________________________________
Alphahelg i Jönköping
 22-24 februari 2013.

Andersmarklund

Denna helg var vi drygt 35 personer på en gemenskapshelg med tema ”Alpha”. Erik Bondesson har gjort ljudupptagningar och intervjuer du kan ta del av här:
Intervju med ledaren för Alpha Sverige – Anders Marklund

Intervju med Veronica, ledsagare.

Promenad i stadsparken i Jönköping
________________________________________________________
Gemenskapshelg i Västerbotten
16-18 november 2012

SB på Strömbäck 067

Strax utanför Umeå ligger Strömbäcks folkhögskola. På alla sidor är den omgiven av barrskog och man får känslan av att man har avverkat en rektangel mitt ute i skogen där man byggt detta som en gång var ett glasbruk. Här träffades ett drygt 20-tal Syskonbandare för att ha en helg med gemenskap och skapande. När glasbruket lades ner ägnade man sig åt hästuppfödning och en del av husen har namn efter det, vi bodde t.ex. i ”Spiltan”. För oss som kom resandes lite längre söderifrån tog det bara 55 minuter med flyg från Bromma och sedan 15 minuters taxifärd till detta ställe som erbjöd en mycket vilsam och fridfull miljö. Det blev en stor kontrast till oss som nyss lämnat storstadens brus och jäkt. Vi var deltagare från Vårgårda i söder till Vilhelmina i Norr som var med. Närmast av alla hade Jenny Näslund som bor i Umeå och som välkomnade oss på fredagskvällen och berättade om platsen vi var på och litet om Umeås historia och utbud idag.

Lördagen ägnade vi oss åt ”gestaltning av tro” vilket är en del av bibliodrama. Det är väldigt svårt att beskriva i ord vad bibliodrama är men man kan t.ex. jobba så att man väljer ut en bibeltext som man fördjupar sig i och sedan gestaltar på något sätt. När vi var i Härnösand förra året så spelade vi upp ett litet drama men nu skapade vi istället något med våra händer. Till vår hjälp hade vi Anna Gradin som tillsammans med det kristna studieförbundet Bilda håller sådana här kurser. Hon hade tagit med sig en enorm mängd med material: ull från de egna fåren, tyger, papper, kulor, paljetter och mycket mer. Hon hade valt ut Psalm 139 som börjar med: ”Herre, du rannsakar mig och känner mig” som vi fördjupade oss i och skapade små konstverk utifrån de textrader eller ord som talade särskilt till var och en.
– Det blev en spännande dag tycker jag, säger Jenny Näslund.

Att läsa en bibeltext så här utbrutet ur ett sammanhang och sedan ta fasta på en rad eller en sekvens och skapa något utav det och göra verklighet av de tankar man har kring det har varit intressant. Jag är något av en ”pysselmänniska” så det passade mig väldigt bra säger Jenny. – Jag tycker också att det blev en fin och annorlunda dag säger Dominique.

Efter frukost på söndagen for vi iväg några kilometer till Grisbacka kyrka. Det litet märkliga namnet kommer från en släkt eller person som hette ”Griis” och som tros ha en tysk anknytning och så småningom föll ett av i:na bort. Där jobbar Anna Ruther som ungdomspastor. Där jobbar Anna Ruther som barn– och ungdomspräst. Anna är gift med Torbjörn som många i Syskonbandet känner.
Just denna söndag som var söndagen före domsöndagen var det Anna som predikade i kyrkan. Det var en mässa för stora och små och vi fick lyssna på barnkörer och Anna som illustrerade dagens bibeltext, som handlade om de tio flickorna varav fem hade tagit med sig extra olja till sina facklor, på ett fint och pedagogiskt sätt så att alla kunde tillgodogöra sig den. Efter en gemensam måltid hade vi avslutande samling för oss själva i kyrkan. Som vanligt gick helgen väldigt fort och efter en snabbvisit hemma hos Ruthers satt vi på planet hem igen. Stort tack till alla som var med och gjorde detta till en fin helg i härlig gemenskap!

Ronny Gilderskär
________________________________________________________

Englandsresa

Den 14 augusti for ett gäng unga Syskonbandare till London! Vi bodde på det kristna hotellcentret Highnury Centre norr om centrala London. 13 svenskar var det som flög över vattnet tillsammans och på Highbury anslöt en grupp på 9 personer från norska KABB (Kristet arbaid blant blinde och svaksyte). Varmt sommarväder mötte oss och kvällen var ljum då vi gick till och från restaurangen. Nästa dag begav vi oss till centrala London, åkte en guidad tur på Themsen, fick en ”Feel and Tuch tour” anpassad för synskadade i St Pauls katedralen och därefter deltog vi i kyrkans kvällsmässa. På torsdagen begav vi oss ut från London, med tåg från St Pancras International station till staden Market Harborough. Där besökte vi vår systerförening Touch Trust och blev av de som jobbar där mycket väl omhändetagna och vi kände oss varmt välkomnade. Det blev rundtur i huset, berättande om deras verksamhet, engelsk lunch, samtal om likheter och skillnader för synskadade i våra respektive länder och hela dagen avslutades festligt med BBQ tillsammans med personal, volontärer och medlemmar i Torch Trust! Sista hela dagen i London ägnade somliga åt chopping, andra åt strosande på stan vid dess kända byggnader och några åkte London Eye. Kvällen anslutades med ett besök på The Queen´s Theatre där vi upplevde musikalen Les Miserables. Alla kom välbehållna hem igen den 18 augusti.

Så här uttryckte några av deltagarna om vad de tyckte var bäst med resan:

 Erik:
Allra bäst tyckte jag om gemenskapen samt besöket på Torch Trust, och givetvis också att pratBritish English. I really love it. Hade gärna umgåtts mer med våra vänner i Torch Trust.”

Therese:
Heldagen vi hade på Torch House var helt fantastisk! Vi fick veta mycket om deras arbete både inom och utom landet. De har en stor organisation med att ta fram punkt-, storstils- och ljudböcker. Vi fick också chans att prata med många anstälda och medlemmar i Torch Trust. Mycket roligt!”

Dominique:
”vill bara meddela att Englandsresan var perfekt och allting var bra. Jag tyckte mest om föreställningen på teatern, vilken fantastisk musik det var!”

Lyssna på några av Eriks ljudklipp och intervjuer under resan:
Vid Themsen
Intervju med Colin
Sång och andakt hos Torch Trust
Avslutning hos Torch Trust
EriksThanks from Sweden


De som här på bilden står och vinkar är delar av den  svenska gruppen, Syskonbandsgänget, som landat och här står utan för vårt hotell Highbury Centre.


Från båtturen på Themsen syntes många av Londons kända landmärken och på bilderna här syns bland annat London Eye, Big Ben och West Minister.

 

 

 

Den guidade båtturen njöts från däck och efter en stunds glidande på Themsen och lyssnande på den humoristiska brittiska guiden fick vi känna av det typiska Londonvädret – regn. Här på bilden syns någraav vår grupps glada resenärer.

   
Utöver intressanta samtal och inblickar i Torch arbete blev det också många fina stunder av gemenskap vid vårt besök på Torch hus. På den vänstra bilden syns en grupp i samtal kring ett av borden i Torch stora sal för måltider och samlingar. Porträttbilden till höger är på ledaren för Torch Trust, Gordon Temple.

 

 

 

 

Gruppen tog sig runt i och utanför London med tunnelbana, bussar och tåg. Här står några inne på St Pancras pampigt stora tågstation efter att ha återkommit från Market Harorogh.

 

 

 

 

 

 

Några tog sig en vilostund i solstolarna i Green Park. Från vänster: Daniel, Narola, Dominique.

Här står Dominique i en klassiskt röd engelsk telefonkiosk.

 

 

 

 

 

Gruppbild vid Themsen.

Läs gärna också deltagaren Maries reseskildring i Syskonbandets medlemstidning nr 9!

_____________________________________________
Familjeläger
________________________________________________________
Årsmötesdagarna 2012

 

Lena Sjödelius berättar här om sina upplevelser Årsmötesdagarna 2012 av då hon och hennes man Gunnar var med för första gången.

På eftermiddagen den 16 maj bar det iväg med bil till Tollare folkhögskola för att medverka vid Synskonbandets årsmötesdagar. Denna gång var Gunnar ledsagare, en mycket berikande uppgift i sammanhanget.  

När vi närmade oss folkhögskolan uppstod lite förvirring att finna huvudentrén på grund av vägarbeten. Även en del taxibilar susade fram och tillbaka lika förundrade som vi var. Till slut lyckades vi komma fram till incheckningen i rätt tid. Där blev vi väl omhändertagna och fick nyckel till rummet där vi skulle bo under dessa dagar. Vi inkvarterades i en byggnad märkt ”K”. Kul, tyckte jag, för jag gillar kultur!

Vi började med samling i ”storstugan” för allmän information av Tina och Ronny. Det informerades bl.a. om ledsagningen och vilka personer som skulle pusslas ihop med vem så allt blev så tryggt som möjligt. Efter informationen var det middag. Därefter åter samling i storstugan med bl.a. allmän presentation av samliga närvarande. Vi avslutade kvällen med kvällsandakt och lite senare kvällsfika i herrgårdshuset. Efter kvällsfikat var vi ganska så trötta av dagens upplevelser. Rummet var fint och utanför vårt fönster sjöng fåglarna sin kvällskonsert, och det doftade ljuvligt av försommarens utslagna hägg. Minsann, vilken fantastisk miljö!

Ny dag, nya möjligheter! Efter vi fått i oss en god frukost var det morgonbön i storstugan. Åsa Knutsson höll ett trevligt föredrag fram till lunchen. Hon skulle bl.a. ha rollspel med oss för att få igång gruppen, men det fick hon slopa eftersom vi var på alerten med frågor och samtal redan från början. Hennes föredrag handlade om att kunna gå vidare i livet efter en svår kris. Hur vi reagerar både psykiskt och fysiskt när det händer. Hon gav bl.a. tips på hur man kommer fram till olika metodlösningar. Processen är olika för olika personer, och den tar givetvis tid att bearbeta.   

Efter lunchen var det utomhusaktiviteter av olika slag. Samtliga indelades i olika lag där vi bl.a. hade a) kast med mobil, b) bowling, c) frågestund med bibeltexter och d) musikfrågor. Jätteroligt! Många skratt hördes överallt. Sen var det eftermiddagsfika och det smakade gudomligt gott efter dessa aktiviteter. Tur med vädret hade vi också! Lite senare var det middag och därefter föredrag i storstugan.

 

Kvällens föredrag hölls av Elise Lindqvist med rubriken ”Har gått vidare, från mörker till ljus”.
Ett dramatiskt föredrag om hennes resa i livet där det förekommit olika mörka händelser redan som litet barn och sedan som vuxen. I dag arbetar hon frivilligt med att hjälpa andra flickor i samma situation. Alla var mycket berörda efter föredraget och vid kvällsandakten bad vi för henne och hennes arbete i framtiden. Kvällen var ljuvligt fin, så jag och Gunnar tog en promenad lite senare efter kvällsfikat.

-Vakna Lena, nu ska vi ut och resa! Vi får inte missa frukosten, säger Gunnar glatt i örat på mig. Jag masade mig ur sängen och mötte upp Gunnar och Elsa som hade gått lite före. Efter frukosten for vi alla i en stor buss till Stockholm och besökte Riddarholmskyrkan med guidad visning. Fantastiskt imponerande! Efter visningen gick vi till en italiensk restaurang i Gamla Stan för att sedan ta oss ut till Skeppsholmen för att besöka Audiorama, ett rum utan eko med 21 högtalare från golv till tak. Där blev vi inneslutna av ljud från alla håll. Vi fick höra en ljudupplevelse om 11 september! Fantastiskt och lite kusligt men nyttigt att få uppleva. Kan rekommenderas till många, tycker jag. Sen var det avfärd med bussen tillbaka till folkhögskolan för att njuta av middag, andakt och kvällsfika.

 
 

Nästa dag var det lördag och årsmötesdagen. Årsmötet flöt på bra, och många kloka beslut togs. Senare hade vi underhållningsafton – av alla för alla där många underhöll med sång, musik och cirkeldans. Oj, vilka fantastiska talangfulla medlemmar vi har i föreningen! Jag ger en eloge till samtliga som ställde upp. Vi avrundade denna händelserika dag med andakt och kvällsfika.

 Lyssna på Hjördis Lindströms sång Välsignelsen och tonsatta Våren
Lyssna på Birger och Tina Hanson som sjunger Högt på ett berg
Lyssna på Maria Bondesson som spelar munspel
Lyssna på Maria Selberg
 som sjunger Herren är stor

      

    

 Så var det sista dagen. På programmet stod frukost, gudstjänst med nattvard, lunch och sedan avfärd när det passade. Efter att allt var klart packade vi in all packning i bilen och for tillbaka hem igen. Vädret hade dessa dagar varit mycket varmt och skönt, och sommaren knackade snart på dörren.

Lyssna på när Andreas badar!

   

Tack Tina och Ronny för en väl genomförd och ett genomtänkt program för årsmötet på Tollare folkhögskola. Vi ser fram emot nästa årsmöte med lika fin gemenskap och önskar Guds välsignelse till er alla!

Lena Sjödelius


Foton: Birger Hanson och Ronny Gilderskär
Ljudklipp: Erik Bondesson

________________________________________________________
Text- och musikskaparhelg
________________________________________________________
Gemenskapshelg i söder 18-20 mars
________________________________________________________
Nordisk konferens i Finland 13-16 oktober
________________________________________________________
Ungdomsläger på Hönö 7-10 juli
________________________________________________________
Årsmötesdagar 2-6 juni 2011

Den 4 juni hade Syskonbandet sitt årsmöte på Tollare folkhögskola i vackra Stockholms skärgård på Värmdö och det bjöds på strålande sommarväder!

Bild:

Gruppbild på deltagarna samlade framför herrgården vid Tollare.

 

 

Torsdagen den 2 juni startade gemenskapsdagarna och alla hälsade varandra välkomna med en liten namnsång som Kerstin Adeström skrivit i duschen någon dag tidigare. Kerstin är själv medlem i Syskonbandet sedan början på 90-talet och hon ledde allesammans i glädjefylld körsång dessa dagar. Lyssna på gruppens uppvärmning!

Bild:

 

 

Kerstin Adeström leder syskonbandarna i körsång.

Fredagen den 3 juni hade vi besök av teologen Ray Baker som är lärare på CredoAkademins bibelskola. Han höll ett bibelstudium med temat ”En farlig bok” där han besvarade frågorna
– Var ifrån kommer vår Bibel?
– Är Bibeln med dess källor pålitlig?
Ray har sammanfattat bibelstudiumet och det finns att läsa i nr 6-7 av Syskonbandet.

Bild:


Ray Baker från Credoakademin.

På fredagseftermiddagen blev det dags för femkamp och lag ställdes upp i vilka olika slags färdigheter kom till lagets nytta i kampen om godispåsar. Följande grenar utmanades lagen i:
Sjung ordet. Det gällde att i denna gren komma på så många sånger som möjligt på bland annat ordet Himmel. En hel uppsjö av sånger kom varje lag på endast under några minuter.
Bowling. Många har kanske provat på bowling i en bowlinghall, men här var banan utomhus och lätt sluttande.
Kluringar. Det gällde här att knugga sina huvuden samman och komma på så många orts- och landsgåtor som möjligt.
Bibelkunskap. Med gemensam tankeverksamhet gällde det här att laget var överens om Bibelns olika böcker i i vilken ordning de kommer.
Kast med stor stövel. Det gällde att ta i för full kraft så att stöveln kom så långt som möjligt och lagets meter räknades samman.

Lördagen den 4 juni hölls själva årsmötet och ett. Föreningens första kvinnliga ordförande valdes under mötet. Kontaktuppgifter till alla i styrelsen finner du här

Bild:


Nya styrelsen. (Ersättarna saknas på bilden)

Söndagen den 5 juni bar det av i buss in till St:a Clara kyrka i centrala Stockholm. Den tillfälliga kören Syskonbandet medverkade med sång i högmässan och inslaget av stående ovationer av den fullsatta församlingen! Lyssna på genrepetetionen!

Bild:

Den ”lilla” kören som framträdde med en sång om helig ande mellan textläsningarna.

Efter högmässan gick vi längs drottninggatan och hamnade på Citykonditoriet där vi åt laxpudding i den gamla vackert dekorerade salen. Där efter tog bussen oss till kungafamiljens slott på Drottningholm och vi fick oss där en guidad rundvisning i de magnifika rummen och salarna som beträtts av kungligheter genom sekel.

Bild:

Några av deltagarna samlade utanför Drottningholms slott.

Söndagskvällens öppna underhållningsafton fylldes av stor variation i inslag så som diktläsning, jazzimprovisation, vissång, tävling och andakt som följdes av bönestunder i små grupper. Vi grät av skratt och emotionell beröring om vartannat och att det kryllar av talanger inom Syskonbandet blev uppenbart! Lyssna på några av inslagen här nedan!

Erik bondessons sång om färdtjänsten.
Maria sjunger och spelar

Måndagen den 6 juni, Sveriges Nationaldag, gjorde vi en bönevandring utifrån olika teman och detta avslutade våra dagar tillsammans för denna gång.

Bild:

Anki placerar olika prylar på ett bord, som exempelvis en liten smurf, en plånbok och en clownnäsa. Prylarna hjälpte oss att tänka på olika saker i våra liv som vi är tacksamma för och tacksägelseböner bads.

 

________________________________________________________
Friskvård för kropp och själ
Stretchövning

Snöskor
Bild vänster: Stretchövning där alla lutar åt vänster
Bild höger: Snöskosgång i fullt fart

Den 18-20 mars 2011 hade Syskonbandet en kurs- och gemenskapshelg på Härnösands folkhögskola med tema ”Friskvård för kropp och själ”.

Gruppbild

 

 

 

 

 

 

Bild: Hela gruppen uppställda tillsammans

24 personer i åldrarna 20 till 85 samlades och utövade tillsammans såväl svettiga övningar som bibelläsning med hela kroppen! Vi lärde oss massage för hemmabruk och nyttiga stretchövningar, gick rumpgång och utförde improvisationsdans, lärde oss andas och slappna av, tränade pilates på mattor, gick promenad och traskade med snöskor på meterdjup snö i Ångermanlands skog. Vi sjöng även tillsammans och hade stilla andaktsstund, lyssnade till secondhand pastorn Roland Egergren i seminarier under temat ”Andlig friskvård”, använde kropp och sinne i kreativ bibelläsning genom Bibliodrama lett av Ann-Christine Folke, firade gudstjänst tillsammans. Många mat- och fikapauser hanns även med och med dem goda samtal i gemenskap med nya och gamla vänner.

Pilates Massage
Bild vänster: Anna och Anki i massagetagen
Bild höger: Pilatesträning i ansträngande ställningar där alla ligger på golvet

I medlemstidningens aprilnummer kan du läsa om Anna Sonmarks intryck av helgen.

________________________________________________________

Adventsläger 2010

Många glada lägerdeltagare och ledsagare var det som firade denna mycket kyliga första Advent tillsammans på lägervis!
Ungdomar på läger
Det bar till Skansen och på denna vänstra bilden står en del av vårt gäng och väntar på tunnelbanan.

Shopping

Andreas och Joel på den högra bilden är i färd med att shoppa i Skansenbutiken.

 

Så här skriver Pontus om dagen på Skansen:
På lördagsförmiddagen skulle vi åka ut till skansen för att gå på deras julmarknad. Vi hade dock ett äventyr med att komma till skansen. Först åkte vi med tunnelbanan till stan för att sedan ta oss vidare med buss till skansen. Vi missade den första bussen så vi fick vänta på nästa buss. Medans vi väntade på bussen så var det ett gäng av oss syskonbandsmedlemmar som fick en ide att vi skulle försöka överrösta Julkören som var i närheten av busshållplatsen, så vi började att sjunga lite julsånger medans vi försökte hålla värmen uppe. Tillslut kom bussen och vi var så många på bussen så det kändes som vi var packade som i en sardinburk. Tillslut kom vi fram till skansen och vi avnjöt en riktigt god lunch på deras restaurang. Alla strosade runt på området och vissa provsmakade ståndens produkter och vissa köpte lite saker och alla tyckte det var en givande och äventyrlig dag och alla tyckte det var skönt att komma in i värmen igen när vi kom tillbaka till kyrkan där vi bodde.

Julbakande
JulbakandeJulbakande

Här har de fullt upp med julbakandet; Isabelle, Eva, Dominique, Pontus

Julklappar delades och här visas några av dem upp

 

JulklappsöppningJulklappsöppning

 

 

 

 

 

 

 

Läs Isabelles artikel om lägret i tidningen nr 1 2011!

________________________________________________________

Sommarkonferens i Öjebyn – Piteå

Vi var nio personer som i juli samlades och åt olika slags palt på Paltzerian i Öjebyn och det var ett förväntansfullt gäng som inte hade svårt att hitta gemensamma nämnare trots spridda åldrar. Med eller utan paltkoma, i dess riktigaste bemärkelse, gick skaran av syskonbandare till kursgården Storstrand ett par kilometer bort för att delta i Oaskonferensens första möte.

 

Samling i Piteå

Lovsång och flaggor
Vitklädda dansare med färgglada flaggor som svajade förgyllde lovsången, som leddes av sångare och musiker ifrån Finland. Från de yngsta i vårt gäng fick jag höra att de inte hade det mindre svängigt på Barnoas, mötesstunden för barnen som hölls samtidigt med gudstjänsterna för de vuxna.

 

Vi bjöds under konferensen på seminarier om bland annat förbön och praktiserande av bön för andra, om Jonas Gardells Jesusbild kontra Bibelns, och en tydlig genomgång av vår kristna tros kärna, nämligen vikten av Jesu liv, död och uppståndelse. Under gudstjänsterna fick vi lyssna till predikningar av allt ifrån evangelisten Ingemar Helmner till biskop Thomas från den etiopisk koptiska kyrkan.

Något av många ting jag kommer bära med mig från konferensdagarna är en av de bilder biskop Thomas målade upp för oss, något som han själv fått vara med om att se med sitt ”mental-eye” (inre öga) som han uttryckte det. Efter att Thomas fått uppleva hur det var att vara den blinde tiggaren utanför Jerusalem genom att byta plats med honom, fick Thomas komma in i Jesus öga och där igenom se på sig själv så som Jesus ser. På detta vis såg Thomas hur ofattbart kärleksfullt Jesus såg på honom. Från Jesus öga såg Thomas så vacker ut att han inte ville sluta få se på sig själv men Jesus fick honom att också titta på tiggaren. Då såg Thomas att Jesus såg lika storslaget kärleksfullt på honom. Men då utmanade Thomas Jesus genom att be honom se på en man som alls inte älskar Jesus, som inte känner Jesus, inte bryr sig om vad han gjort och inte ens bryr sig om att försöka lära känna honom. Då såg Thomas, genom Jesus öga, att Jesus såg på denne man med precis lika stor kärlek som han sett på Thomas och på tiggaren, men Jesus öga fylldes genast också av stora tårar…

Guidad tur
Utöver möten, rungande lovsång, intressanta seminarier, paltätning och god gemenskap kring bön och jordgubbar tillsammans med syskonbandsgänget, så hann vi även med en guidad tur i Piteås centrum, någon halvmil från Öjebyn där vi annars höll till. Vi lärde oss mycket om stadens intressanta historia, som innehåller flera flyttar av hela staden under århundradena. Efter att Piteå senast flyttades har omgivningen istället ändrat sig så att staden märkbart förändrats. Då staden flyttades till den plats där den delvis ligger idag anlades den nämligen på en ö. Sedan dess har vattnet dock sjunkit undan och sundet mellan ön och fastland minskat tills det inte var mer än ett smutsigt litet dike, som piteborna slutligen byggde igen så sent som på 1960-talet. Vi har nu även lärt oss att piteborna är mycket förtjusta i loppmarknader. Det var nämligen den största loppis många av oss hade beträtt då vi besökte denna attraktion, vilken är återkommande varje lördag under sommarmånaderna och varje lördag lika fylld med folk och prylar. En i vårt gäng hittade sig ett par fina och bekväma skor, en annan en annorlunda vacker skål och en tredje sött och gott anisbröd vilket dock inte var begagnat vad jag vet och hoppas.

På tur i Piteå

På tur i Piteå

 

 

 

 

Text och foton: Tina Hanson

________________________________________________________

Hönögemenskap

Hönö-gänget
Varje sommar håller Missionskyrkan på Hönö konferens, dit det kommer deltagare från hela landet. I år bestämde sig några från Syskonbandet att träffas där på tisdagen.
Några av dem var med hela veckan på Hönö, däribland initiativtagarna till träffen. Vi andra droppade in under dagen.
Vi började med att lyssna på ett bibelstudium om patriarken Jakob som hölls av Leif Carlsson. Sedan var det dags för lunch och vi hade förmånen att få ett reserverat bord i mattältet, vilket underlättade mycket. På dagens meny stod färsk makrill.  Jättegott!
Trots att vi var mätta tog vi oss en promenad ner till hamnen och glasscaféet. Där kom de sista av dagens deltagare och skaran var komplett. Mycket prat och skratt blev det, innan vi åter promenerade mot mötestältet.
Efter att ha lyssnat på ytterligare ett bibelstudium, denna gång förmedlat av Roland Hellsten,  började de första dra sig mot färjan för hemfärd. Vi andra slog oss ner med varsin räksmörgås i caféet i Betel.
Trots det fina vädret var det ingen som badade, men vi fick en fin dag tillsammans. Framför allt var det tillfället att i lugn och ro få bara vara och prata med varandra om stort och smått.

 

______________________________

Taizéresa

Midsommarveckan 2007 och 2008 gjorde vi det, och i år var det dags igen! För tredje gången reste några ”syskonbandare” med ledsagare till klostret i Taizé i Frankrike. Läs om deras resa, upplevelse av bibelstudium och gudstjänster, sjungande i diskbaljorna och midsommarfirande genom att klicka här!

Skulle du vilja att Syskonbandet arrangerar en resa igen till Taizé där du får chansen att följa med? Hör då av dig till Tina på telefon 08-641 30 95 eller mail tina@syskonbandet.se

Ungdomar i Taize

 

Här på bilden står några av resenärerna (Erik, Elin och Ponuts) framför kyrkan på Taizéområdet. Kyrkan är prydd med en lökkupol på toppen för att visa på sin välkomnande inställning också till ortodoxa kyrkan, och de har ofta lökkupoler, fast Taizé är ett protestantiskt kloster.


Diskning

Madeleine och Erik står här iiklädda vita plastförkläden och är i diskartagen. Även lite arbete ingår nämligen i vistelsen, men också dessa stunder fylldes av sång och glädje!

______________________________

Årsmötesdagar 2010 på Apelviken

Gemenskapsdagar och årsmöte på västkusten 12-16 maj!


Grimiton

På bilden står lägerdeltagare under den stora sändaren som är en del av världsarvet Grimiton

Under våra dagar vid Varbergs kust besökte vi världsarvet Grimeton Radiostation och även försvarsborgen Varbergs fästning. Om dessa båda besök kan du läsa i tidningen som utkommer i augusti, så håll utkik!

 

Varberg_gruppbild

Här visas en gruppbild på alla som deltog i dagarna

 

Vi bodde på Apelvikens konferens och camping som är vackert beläget intill havet. Fin strandpromenad, surfare på vågorna som utsikt från restaurangfönstren och mjuka havsvindar. Stor tur med vädret hade vi dock inte och sommaren dröjde så länge detta år så badande i havet blev det tyvärr inte för oss. Men några tog chansen till bad i poolen då solen tittade fram och det nästan kändes som sommarstart!

Varberg_poolen

Här på bilden går Andreas i poolen och Ronny flyter omkring.

 

 

 

 

 

 

 

Tomas Sjödin gladde oss med sin närvaro och sitt fängslande berättande om sin senaste bok ”Ett brustet halleluja” och tankar kring temat ”Om sökandet efter en tro som tål livets skiftningar”. Föredraget finns inspelat och önskar du ta del av denna, på cd eller länk, så hör av dig till kansliet.

Tomas Sjödin

På bilden står Tomas Sjödin i sin röda tröja talandes till Syskonbandarna

Kerstin Olsson höll under lördagsförmiddagen ett bibelstudium. I tidningen Syskonbandet nr 6-7 kan du i kortad version läsa Kerstins bibelstudium. Hela bibelstudiet finns inspelat så önskar du lyssna på detta igen, eller för första gången du som inte var där, kan få detta på cd eller i länk om du hör av dig till kansliet.

Kerstin Olsson
Bilden är tagen på Kerstin Olsson när hon håller bibelstudium på Apelviken

Afrikaafton med keshew och spännande ljudreportage. Deltagarkväll med kunskapstävlingar och musikalisk underhållning. Årsmöte där nya styrelsen presenterades, ordförande och BUR valdes mm, läs under fliken ”Om oss” till vänster. Konsert med musik av Stevie Wonder och Bethooven. Nattvardsgudstjänst med lovsång och predikan av Lars-Ove Arnesson. Myskvällar i lägenheterna både i form av sång till gitarr och TP-spel. Ja mycket av olika slag hände under dessa dagar och om somligt kan du läsa mer i tidningen Syskonbandet nr 5, 6-7 och 8! Klicka här för att komma till sidan med tidningarna som du kan ladda ner i valfritt format!
______________________________________________________

Läger i söder 29-31 januari 2010!

Solhaga

Erik BSolhagaVi var 27 personer som träffades ute i den Småländska skogen! På semestergården Solhaga där vi höll till har många synskadade vistats genom åren och våra lägerdeltagare Rut och Gullan som åldersmässigt (och kanske på flera områden) låg på topp med sina 80 respektive nästan 90 år hade varit där många gånger förut och kände väl till platsen. Ja en god spridning på åldrarna var det bland de som möttes, allt ifrån de nästan 90 och ner till 17. Åldersskillnaden gjorde sig knappast dock gällande utan långt in på kvällarna var det gammal som ung som satt och frågesportsspelade tillsammans.

Pastor Stanley Karlman hade vi glädjen att ha bland oss och är det något han sprider så är det just glädje! Stanley delade med sig av tänkvärda ord, sin Gudserfarenhet och Bibelläsning med hjälp av sin ”levande talbok” som han med glimten i ögat kallar sin fru Barbro. Till Stanleys och Barbros stämmor fick vi också lyssna och till gitarrspel fick vi sjunga. Med hjälp av sin gittarr och sitt munspel lät han oss i lag också tävla i musikkunskaper.

Till Lenas flöjtspel fick vi lyssna och klappa med. Sofie sjöng för oss och Rut ackompanjerade oss med sin gittarr och munspel. En härlig sångkör som sjöng mycket starkt och innerligt blev det av oss alla som sjöng och sjöng!

20 minusgrader stod mätaren på en kväll. Inte undra på att det bet i kinderna när vi var tvungna att pulsa oss ut mellan husen! Lika vackert som kallt var det med det helvita snölandskapet som omgav oss. Riktigt varmt var det dock i gemenskapen som rådde så vi fick det verkligen varierat härligt med vinterkyla och gemenskapsvärme!

I medlemstidningen nr 2 2010 kan du läsa vad vår nyanställde Ronny skriver om helgen som var hans första med Syskonbandet!

Tina Hanson

______________________________________________________________

Nordisk konferens i Danmark
1-4 oktober 2009


Skottlossning på Fuglsangcentret

Ingenting hörs. Efter lite letande hörs ett dovt brummande. Det går ner till ett starkare pip och än skarpare så det skär lite i öronen. Då trycker jag av, skottet far iväg och det blir en nia i den svenska måltavlan långt där framme!
Det förekom skottlossning på Fuglsangcentret i Danmark när det var nordisk konferens där med de kristna synskadeföreningarna. Unga som gamla deltog i elektronskyttetävling och vann gjorde Carla Suing ifrån Sverige. Även andra och tredje plats i skytte vanns av svenskar. Faktiskt vanns hela fyrkampen av Sverige, i somliga fall var det verklig seger såsom i skytte, i andra fall berodde det på att få från andra länder deltog i en gren.
Full aktivitet var det i alla fall i huset såväl under passet kallat ”Fysisk aktivitet” som utanför programmet. I källaren for skrammelbollen fram och tillbaka i fumliga och pricksäkra slag på showdownbordet. Några från Sverige och Finland var vana showdownspelare som tävlat på nationell nivå, andra nybörjare som det, liksom för mig, inte alls gick bra för i matcherna medan andra nybörjare tycktes ha en inbyggd talang för denna sport på finska kallad ”Blindpingis”.
I fyrkampen ingick även dart samt kryddgissning. Den som kunde senågot fick ha bindel för ögonen vid pilkastningen och Daniel knackade i tavlans mitt. För en norrmans kastning fick Daniel blixtsnabbt rycka undan fingrarna då pilarna direkt kom farandes. Som väl var lyckades inte denna norrman pricka där det knackats så Daniel slapp bli pilprydd. En dansk kvinna lyckades däremot sätta första pilen mitt i prick på 100 poäng!
En förvirring uppstod bland de som doftade på kryddorna och helt säkert satte kanel som en gissning men av den finske domaren fick veta att burken innehöll svartpeppar. Allt större tveksamhet och misstänksamhet spred sig i domaren (som inte själv ordnat burken) när en efter en gissade kanel till burken som det stod svartpeppar på. Burken visade sig innehålla annat än vad som angavs på etiketten. Bäst är alltså att lita på sin näsa!
I huset fanns även en liten simhall och den besöktes av många vid olika tider på dygnet. Ett gäng, bestående av den yngre delen av svenskarna, begav sig till simbassängen strax före midnatt den sista kvällen och plaskade runt med diverse övningsprojekt och flytsaker en god stund. Till somligas besvikelse visade bastun sig vara avstängd och endast ljummen eftervärme fanns kvar när de makat sig upp ur basängen och istället fick maka sig till sängarna.
Text av Tina Hanson

Therese showdown Carla skytte

 

 

 

 

 

 

Utflykt till minibyen och volden

 

Vad är volden?
Den frågan ställde vi svenskar till varandra, men ingen av oss visste. Till sist frågade Tina i den stora gruppen, och då fick vi veta att det handlar om gamla befästningsvallar, som byggts runt Fredricia. Idag ser de mest ut som gröna, lummiga kullar som omgärdar det innersta av staden. Ovanpå dem finns idag gångvägar att promenera på.

Vi fick pröva på detta fredag eftermiddag, men innan dess besökte vi ”Minibyen”. Det är en miniatyrstad, byggd i skala 1:10, som visar hur Fredricia såg ut 1849. Efter en introduktion fick vi dela upp oss i två grupper och vandra runt i staden. I vanliga fall får man inte röra modellerna, men för oss gjordes ett undantag.

Och här fanns verkligen mycket att se! En sak som var slående var de raka, breda gatorna. 1849 var Fredricia en militärstad, därav försvarasmurarna, och det var meningen att militärer lätt skulle kunna marschera och att det skulle vara enkelt att skjuta med kanon på gatorna!

De flesta husen finns förstås inte längre kvar, men den stora, tornlösa kyrkan samt den lilla vaktstugan vid stadsporten, finns fortfarande bevarade. Det fick vi se på den lilla bussrundturen vi gjorde i staden innan vi klättrade upp på ”volden”.
Text av Kerstin Arnesson

 

 

Min glimt av konferensen

Birte Söögard och Ellen Holst Fredericia

Ni har arrangerat denna konferens, hur hade ni hoppats att det skulle bli?

–                     Vi önskade att det skulle bli ett riktigt gott felleskap tvärs över länder­na, att vi skulle bli andligt uppbyggda och att det skulle vara en god ande här. Vi funderade på om allt det prak­tiska skulle fungera, det är alltid spän­nande.

Hur tycker ni att det blev?

–                     Det blev gott uppfyllt. Jag trodde att Kurt Hjemdal skulle göra det bra för jag hade hört honom tidigare och det blev bra! Säger Birte.

 

Kristoffer Gustafsson Osby

–                     Det har varit jättetrevligt att träffa folk. Stället är bra, maten, akti­viteterna, utbudet… Jag tänkte innan, att det inte blir så många i min ålder och det är inte så kul, men det blev det jättekul!

 

Therese Hanson Osby

–                     Det har varit kul att träffas så här, både dom jag kände innan och dom jag inte hade träffat. Kul att vi var från olika länder. Den stora grejen är att möta människorna och jag tycker det är kul att det är olika åldrar. Så har jag lärt mig mer danska ju mer dagar­na har gått…

 

David Artursson

Örebro

–                     Jag hade ett intresse att komma till detta center. Det finns flera trä­ningslokaler. Man har skapat ett inspi­rerande program kring temat Herren är min styrka, men jag hade önskat ytterligare ett tillfälle till gruppsamtal. Jag har fått välja, för jag är inte i kon­dition att klara hela programmet.

Text Kerstin Olsson

Sammanfattning av Kurt Hjemdals Bibelstudium under konferensen kan du läsa i de första numren av Syskonbandets medlemstidning 2010!

_____________________________________________________________

Årsmötesdagarna 2009 i Ramnäs

hölls den 20-24 maj. Vi återvände till Ramnäs i Bergslagen där vi blev mycket väl omhändertagna även 2007. Det blev utflyktsdag i vacker natur och ett omväxlande program samt årsmötesförhandlingar.

Gruppbild från Ramnäs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att vi hade avnjutit frukostbuffén på torsdagsmorgonen begav vi oss med buss till Söderbärke kyrka som ligger mycket vackert på en udde ut i sjön Barken.  Vi välkomnadesdär  in till Kristi himmelsfärdsgudstjänst av liten blåsorkester uppe i kyrktornet. Här kan du få höra ett smakprov på hur blåsarna lät och du kan även lyssna på kören som i kyrkan sjöng ”Tänk att få vakna tidigt en morgon”!
Ett besök gjordes Ramnäs Glashytta. Där fick vi lära oss om den äkta glasblåsningen på nedsmälta gamla miniralvattenflaskor och vi kände hetten från den glödande glasmassan när vi fick vara med om tillverkningen av en vas. Lyssna på del av detta och lär eller återupplev I glashyttan!
Somliga njöt av sång och andra av choklad. Lydia Linthells barn med sina respektive och instrument kom till oss och delade med oss Lydias välkända och omtyckta musikaliska livsverk! Lyssna på deras introducerande sång med trumpetsolo Lithells och lyssna även till deras avslutande, och kanske Lydias mest välkända och omtyckta sång ”Jag har hört om en stad ovan molnen”.

De yngre av vårt gäng njöt istället av choklad! Kocken berättade om chokladets historia, illustrerade hur man kan göra snygga chokladdekorationer genom att ringla smält choklad på en kall plåt, lät oss smaka choklad från den mörkaste kakaostarka till vit, samt utmanade oss i en tävling som gick ut på att stiligast dekorera sin kladdkakebit. Ta här del av Chokladprovning och låt dig inspireras av Chokladvinnare!
Dominique var en av de yngsta deltagarna och hon var på sina första årsmötesdagar med Syskonbandet. Lyssna på vad hon tyckte om att vara med och hör hennes fina Dominique!
Vid söndagens avslutningsgudstjänst gästades vi av Stina Eriksson (nuvarande vice ordförandes dotter) som sjöng av oss ackompanjemerad av mamma Linnéa Lindberg. Lyssna här till hennes sång. Lyssna även på när hon tillsammans med alla sjunger psalm samt ”Ropa till Gud med Lindberg”!

I sommarens medlemstidning och i nummer framöver kan du läsa mer om alla händelser dessa sköna dagar i maj!