Klarsyn – program
Klarsyn 232 – Pilgrimsvandringar i Trollhättan
I detta avsnitt hälsar vi på hos pilgrimsgruppen i Trollhättans församling. Erik Bondesson intervjuar. Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 231 – Vägen till nunna
Svensk fotbollsspelare gjorde att syster Monika-Clara från Tyskland tog steg till att bli nunna i Vadstena. Eva Fridh intervjuar. Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 230 – Birgittasyster om klosterliv
Vadstena präglas än idag av den heliga Birgitta. Hon grundade en klosterorden på 1300-talet som fanns här. Efter reformationen på 1500-talet stängdes klostren men nu finns det åter systrar här. I två program ska vi få träffa en av dem. Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 229 – Heliga Birgittas pilgrimsbön
Ett samtal mellan Sture Lyreskog, Eva Fridh och Tina Strömberg om heliga Birgittas bön som också kommit att kallas pilgrimsbönen. Vad innebär det att bli visad Herrens väg och att vara villig att vandra den? Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 228 – Intervju med pilgrimspräst Andreas Bernberg
I detta avsnitt får vi höra pilgrimspräst Andreas Bernberg bli intervjuad av Erik Bondesson. Andreas berättar bland annat om personliga erfarenheter av pilgrimsvandring. Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 227 – Samtal om att vara pilgrim
I dagens avsnitt får vi höra ett samtal om erfarenheter och tankar kring att vara pilgrim. Medverkande är Eva Fridh, Erik Bondesson, Maria Selberg, Måns Högström och Lena Johansson. Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 226 – Vad är pilgrimsvandring?
Vi börjar säsongen med att bege oss till Vadstena där Eva Fridh fick en pratstund med Andreas Bernberg. Han är präst i Svenska kyrkan och sommartid är han även pilgrimspräst på pilgrimscentret. Först förklarar han vad en pilgrimsvandring är. Programserie om pilgrimer och pilgrimsvandringar.
Klarsyn 225 – Smaka på kyrkfika
Programserie om Mat och Bibeln:
Denna gång fikas det och pratas om kyrkfikans betydelse. Vi följer också med hem till Eriks kök och hans kakbak. Medverkar gör större delen av radiogruppen i detta säsongens sista avsnitt: Eva Fridh, Eva Nilsson, Lena Johansson, Tina Strömberg och Erik Bondesson, samt påa Sofie Sundin.
Programserie om Mat och Bibeln:
Denna gång är mat frånvarande och samtalet handlar om att fasta. Vad är poängen? Hur upplevs det? Hur kan det göras? Det är Anki Folke, Måns Högström och Tina Strömberg som samtalar.
Programserie om Mat och Bibeln:
I detta avsnitt pratas det om något så livsviktigt för oss som vatten och om några av de många symboliska aspekter som vatten också utgör. Medverkar denna gång gör Anki Folke, Måns Högström och Tina Strömberg.
Klarsyn 222 – Smaka på fisk och bröd
Programserie om Mat och Bibeln:
Jesus mättar tusentals personer med hjälp av en pojkes generösitet att bjuda på sina fem bröd och två fiskar. Om detta samtalar Lena, Tina, Eva Fridh och Eva Nilsson i dagens avsnitt.
Klarsyn 221 – Smaka på vinundret
Programserie om Mat och Bibeln:
Samtalet om vin fortsätter och nu med mer fokus på händelsen kring undret Jesus gjorde, och som var hans första kända. I samtalet hör vi Eva Nilsson, Lena Johansson, Eva Fridh och Tina Strömberg.
Programserie om Mat och Bibeln:
Det funderas kring drickandet av vin förr och nu, med och utan alkohol. Vi utgår från texten om Jesus första under där han förvandlar vatten till vin på en bröllopsfest. Medverkande: Eva Nilsson, Eva Fridh, Lena Johansson och Tina Strömberg.
Programserie om Mat och Bibeln:
Vi diskuterar och tänker kring manna. Vad är det egentligen och hur smakar det?
Medverkande: Eva Nilsson, Eva Fridh, Lena Johansson och Tina Strömberg
Klarsyn 218 – Smaka på nattvard
Programserie om Mat och Bibeln:
Vi delar upplevelser och tankar om nattvardsfirande. Det smakas och fingras på oblat.
Medverkande: Eva Nilsson, Eva Fridh, Lena Johansson och Tina Strömberg
Klarsyn 217 – Charlotta Norrby SMR
Charlotta Norrby är generalsekreterare för SMR, Svenska Missionsrådet. Tidigare arbetade hon på SIDA och har tidigare bott bl.a. i Tanzania. När hon gästade Syskonbandet under årsmötesdagarna passade Erik på att intervjua henne. Charlotta berättar om vad SMR är och vilken roll organisationen spelar.
Klarsyn 216 – Gudstjänstliv i Tanzania
Ett samtal om upplevelser av gudstjänster vid resa i Tanzania. Livlig dans, hög musik och tacksamhet som visas med en get är något av det vi får höra om. De som berättar och delar med sig av sina upplevelser och funderingar är Carl G Olofsson, Madeleine Oskarsson, Michael Liliequist och Tina Strömberg.
Klarsyn 215 – Marlenes andra hem är Tanzania
Marlene Olsson Nylén berättar om sig själv som hittebarn, adopterad och flerfunktionsvarierad. Om tre års barndomstid i Tanzania, två återbesök där och en komplicerad livssituation idag i Sverige. Lena Johansson intervjuar.
Klarsyn 214 – Barns situation i Tanzania
Erik Bondesson samtalar med tre ”medresenärer” från Syskonbandets resa till Tanzania 2022. Madeleine, Vanessa och Marianne berättar om möten med barn i Tanzania. Samtalet handlar om fattigdom, glädje, sång, dans, kreativitet, kläder, omtanke, omsorg, lydnad, respekt och aga.
Klarsyn 213 – Litteratur och läsmedia i Sverige och i Tanzania
Sofie Sundin leder ett samtal mellan personer med olika synnedsättningar om hur de själva läser böcker och vilka tekniker som passar dem bäst. Eva Fridh, Leonora Bitici och Lena Nisula Wester var alla med på Syskonbandets resa till Tanzania hösten 2022 och de berättar också om hur man arbetar på Litteraturcentret Kibreli i Arusha och vilka läs- och skrivmedia som är tillgängliga för synskadade i Tanzania.
Klarsyn 212 – Att ledsaga i Tanzania
Någon syntolkar mest gult och någon annan gärna blommor. Tre av de som var med och ledsagade på Syskonbandets tanzaniaresa berättar om sina erfarenheter och upplevelser i uppdraget. Det är Lena Johansson som samtalar med Karin Liljequist, Birger Hanson och Vanessa Norman.
Klarsyn 211 – Skolor i Tanzania
Vi får höra om olika slags skolor i Tanzania som syskonbandare besökt. Det bjuds också på musikaliska inslag från skolorna, från de minsta barnen till de vuxna studenterna. Elin Forsgren, Lena Nisula Wester och Tina Strömberg samtalar om skolbesöken tillsammans med Sofie Sundin.
Klarsyn 210 – Att resa i Tanzania
Att resa utan att se kan bjuda på extra överraskningar, till exempel gräshoppa i mun och främmande män som håller en i hand för att ledsaga. Erik Bondesson pratar med Michael Liliequist och Eva Fridh om deras upplevelser av att resa med synnedsättning eller alls ingen syn i Afrika.
Eva Fridh besöker Kibreli, litteratur- och utbildningscenter för synskadade i Tanzania. Bland boxar fyllda med bibeln och böcker i punktskrift berättar Mr Chenge om deras verksamhet som sträcker sig även utanför landet. Medarbetaren Paul illustrerar snabbt skrivande på punktskrivmaskin.
Vi besöker Shule ya Faraha – Glädjens skola för synskadade i Tanzania. Eva Fridh intervjuar och träffar skolans goalbolllag. Glimtar från skolans högtidsstund och sång av elever bjuds det ock!
Klarsyn 207 – Pastor Paul i Tanzania
Eva Fridh intervjuar Paul James som är pastor för tre lokala kyrkor och även en av medarbetarna på Kibreli utbildningscenter för synskadade i Tanzania. Han var själv som yngre helt blind.
Eva Fridh intervjuar ordförande Amos och studenten och medlemmar Godlisten i den kristna föreningen för synskadade i Tanzania. De berättar om hur föreningen bland annat vill påverka den negativa attityden mot synskadade som finns i kyrkor och samhället i stort.
Klarsyn 205 – Morgan och Julia missionärer i Tanzania
Morgan och Julia Petersson är missionärer i Tanzania och bor med sina barn i Arusha. Dom vill sätta landets barn i centrum och håller roliga möten för dom i olika kyrkor. Vid Syskonbandets resa till Tanzania träffade gruppen Peterssons och fick berättat hur det är att leva som missionärsfamilj. Här berättar dom för oss och Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 204 – Japansnack med Indika Alge
Indika Alge är missionsambassadör i Equmeniakyrkan med Japan som huvudområde. Hur ser kristna synskadades situation ut i Japan ? Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 203 – Hervdé Kiese
Eric Bondesson intervjuar pastor Hervdé Kiese, som från början kommer från Kongo. Han berättar om sin resa till Sverige 2012 och missionärslivet.
Klarsyn 202 – Titta där, del 2
Eva Fridh, som är synskadad, fortsätter berätta hur det är att ha barn. Dottern Nadja har nu hunnit bli 3 år och leker i bakgrunden.
Klarsyn 201 – Tvåhundra program, del 2
Redaktionsgruppen fortsätter fira 200 program med nostalgiska tillbakablickar och minns tillbaka med glimtar bakom kulisserna.
Klarsyn 200 – Tvåhundra program, del 1
Fira med oss och lyssna på nostalgiska tillbakablickar. Redaktionsgruppen minns tillbaka och du får glimta bakom kulisserna.
Klarsyn 199 – Fembarnsmamman Linda
Erik Bondesson intervjuar Linda hur det är att vara en synskadad mamma till fem barn i åldrarna
11 – 20 år.
Klarsyn 198 – Gud är vår far
Kan vi ha flera pappor ? Sofie Sundin, Lena Johansson, Eva Fridh och Tina Strömberg samtalar kring detta och begreppet att ”Gud är vår far”.
Klarsyn 197 – Att bli som barn
Tina Strömberg, Lena Johansson, Eva Fridh och Anders Holmberg samtalar med varandra om vad som menas med bibelordet ”att ta emot himmelriket som ett barn”. Vad innebär det ?
Klarsyn 196 – Samtal om barnlöshet
Lena Johansson och Eva Fridh samtalar med Isabelle Ulfsdotter om tankar kring barnlöshet.
Klarsyn 195 – Titta där, del 1
Eva Fridh, som är synskadad, berättar hur man förbereder sig inför att få barn. Dottern Nadja nu 1 år leker i bakgrunden men hur löses de praktiska situationerna med leksaker m.m. ?
Klarsyn 194 – Barnfrihet
Sofie Sundin och Erik Bondesson samtalar med Isabelle Ulfsdotter om hur det är att vara synskadad och barnfri. Vad är skillnaden mellan barnfri och barnlöshet ?
Klarsyn 193 – Marie om att bli förälder tidigt
Isabelle Ulfsdotter åker till Marie Bergström för att intervjua henne om hur det var att vara blind och bli ensamstående mamma till en son. Sonen har nu kommit upp i tonåren.
Klarsyn 192 – Therese fick barn under pandemin, del 2
I del 2 fortsätter Therese Nelson berätta om hur hon löst vissa praktiska situationer som småbarnsmamma med synnedsättning och även om det som kommit att kallas ”High Need Babies”. Tina Strömberg intervjuar.
Klarsyn 191 – Therese fick barn under pandemin, del 1
I denna del 1 av 2 berättar Therese Nelson om hur det var att föda barn och vara föräldraledig under pandemin, och även hur det påverkats av att hon har en synnedsättning. Tina Strömberg intervjuar.
Klarsyn 190 – Barnatro
Först ut i Klarsyns programserie om barnaskap ur olika perspektiv är Sofia Thoresdotter som berättar om och ur sin självbiografiska föreställning Barnatro – om att tro som barn och tro på barn. Isabelle Ulfsdotter är det som gjort detta reportage.
Klarsyn 189- Frihet under ansvar
Vi får lyssna till ett samtal om frihet utifrån Paulus ord om att allt är tillåtet men allt är inte nyttigt och allt bygger inte upp. Anders Holmberg, Lena Johansson och Tina Strömberg är det som funderar och konkretiserar vad det kan innebära för oss.
Klarsyn 188 – Friheten med färdtjänst
På vilket sätt innebär möjligheten till fungerande färdtjänst frihet ? Varför behöver egentligen den som inte ser ibland resa med just färdtjänst ? Om detta samtalar Isabelle Ulfsdotter, Lena Johansson, Tina Strömberg och Anders Holmberg.
Klarsyn 187 – Sanningen ska göra dig fri
Programserien om frihet fortsätter ett tag till och först ut är ”Sanningen ska göra dig fri”, ett samtal mellan Isabelle Ulfsdotter, Anders Holmberg och Carl Olofsson.
Klarsyn 186 – Julandakt med Anders 2021
Lyssna till en julandakt med Anders Holmberg.
Klarsyn 185 – Om ljus med Syskonbandet
På Syskonbandets gemenskapsdag på kansliet i Stockholm pratades det om ljus och hur det upplevs såsom synskadad. Deltagarna gjorde också egna ljus med hjälp av smält ljusmassa och dekorationer.
Klarsyn 184 – Ledarhundsförare i Sverige, frihet eller begränsning
Tina Strömberg samtalar med Lena Johansson och Isabelle Ulfsdotter som berättar om sina erfarenheter om hur det är att ha ledarhund såsom hjälpmedel i vardagen.
Klarsyn 183 – Frihet att reda sig i kris
Tina Strömberg fortsätter att samtala med Emma Lindh om den kurs som de gick tillsammans under 1 vecka och som Civilförsvarsförbundet anordnade för synskadade med inriktning på att reda sig i en kris t.ex. strömavbrott.
Klarsyn 182 – Gylleneregelns frihet att kunna rädda liv
Tina Strömberg samtalar med Emma Lindh om den kurs som de gick tillsammans under 1 vecka och som Civilförsvarsförbundet anordnade för synskadade med inriktning på att rädda liv.
Klarsyn 181 – Ledsagning ger frihet
Isabelle Ulfsdotter, Lena Johansson och Anders Holmberg samtalar om hur det fungerar att ha ledsagning och om fördelar och nackdelar.
Klarsyn 180 – Frihet att bryta upp och bli ledd av Gud
Carl G. Olofsson, Klarsyns ständige tekniker, berättar om det uppbrott från jobb han är mitt uppe i, om nödvändiga steget till frihet och hur Gud tydligt är närvarande stöd när Calle själv uppriktigt önskar det. Tina Strömberg intervjuar.
Klarsyn 179 – Intervju om synskada och frihet
Eric Bondesson intervjuar sina föräldrar om hur det är att ha barn som är synskadat.
Klarsyn 178 – Frihet med ledarhund
Sofie Sundin intervjuar Lena Johansson om hur det är att äga och ha en ledarhund såsom hjälpmedel.
Klarsyn 177 – Klarsyn i kollektivtrafiken
Hur är det att såsom synskadad/blind ta sig runt med kollektivtrafiken ? Eric Bondesson åker färdtjänst och buss.
Klarsyn 176 – Ruben Johansson – pastor inom kriminalvården
Fängelsepastorn Ruben Johansson samtalar med Eric Bondesson om frihet.
Klarsyn 175 – Isabelle Ulfsdotters musikliv
Sofie Sundin intervjuar Isabelle Ulfsdotter om sitt musikintresse och låtskrivande.
Klarsyn 174 – David Lindberg på nya äventyr, del 2
David Lindberg berättar om betydelsefulla flyttar i livet.
Klarsyn 173 – David Lindberg på nya äventyr, del 1
David Lindberg berättar om betydelsefulla flyttar i livet.
Klarsyn 172 – Pontus Nymans musikliv
Pontus Nyman berättar om körsång, som betyder mycket för honom. Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 171 – Att leda kör med Kerstin Adeström
Kerstin Adeström, medlem i Syskonbandet, berättar om hur det är att leda en kör som synskadad. Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 170 – Martin Widmark blivande sågspelare
Martin Widmark, medlem i Syskonbandet, berättar om sitt liv och musikintresse. Tina Strömberg intervjuar.
Klarsyn 169 – Erik Bondessons musikliv
Erik Bondesson, medlem i Syskonbandet från Vänersborg, berättar om sitt musikintresse. Lena Johansson intervjuar.
Klarsyn 168 – Tesfaye Deribas musiksamtal
Tesfaye Deriba, medlem i Syskonbandet, från Etiopien och berättar om sitt musikintresse. Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 167 – Maria Selbergs musikliv
Maria Selberg, medlem i Syskonbandet, berättar om sitt musikliv genom åren. Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 166 – Lena Johanssons musikliv
Lena Johansson, medlem i Syskonbandet, berättar om sitt musikliv genom åren. Sofie Sundin intervjuar.
Klarsyn 165 – Ingegerd Johansson om Centralafrika
Erik Bondesson intervjuar Ingegerd Johansson om hur det var att vara missionär i Centralafrika.
Klarsyn 164 – Gerd Hackberg, om musiklivets betydelse
Tina Strömberg intervjuar Gerd Hackberg om vad musiken betytt för henne och hur den lyft henne både fysiskt och psykiskt.
Klarsyn 163 – Gerd Hackberg, andakt i stilla veckan
Gerd Hackberg, medlem i Syskonbandet, håller en andakt i påskens anda.
Klarsyn 162 – Dragspelare Sven-Erik Pilström, del 2
Tina Strömberg fortsätter intervjua Sven-Erik Pilström som berättar om sin barndom i ett fattigt Finland och hur han kom som krigsbarn med splitterskador till Sverige.
Klarsyn 161 – Dragspelare Sven-Erik Pilström, del 1
Hör Sven-Erik Pilström berätta om sin barndom i ett fattigt Finland och hur han kom som krigsbarn med splitterskador till Sverige. Tina Strömberg intervjuar.
Klarsyn 160 – Radiopratare Anita Johansson
Erik Bondesson intervjuar en annan radiopratare nämligen psalm-sjungande Anita Johansson. De pratar om hennes radioengagemang men också om både svårigheter och uppfinnande lösningar att ta till såsom synskadad.
Klarsyn 159 – Radiopratare Erik Bondesson
Vanligtvis brukar Syskonbandets medlem Erik Bondesson intervjua personer i programmet Klarsyn men nu blir han själv intervjuad av Isabelle Ulfsdotter där han bl.a. berättar om Radio Trollhättan och programmet ”Ring och önska”.
Klarsyn 158 – Sofia Thoresdotter, musikterapeut
Lena Johansson intervjuar Sofia om hur det är att vara synskadad och jobba såsom musikterapeut.
Klarsyn 157 – Mikael Zifa Eriksson, del 2
Erik Bondesson fortsätter att intervjua Mikael, som tidigare hyrt ett kontorsrum på Syskonbandets kansli, som berättar om sin uppväxt i Kongo.
Klarsyn 156 – Mikael Zifa Eriksson, del 1
Mikael som tidigare hyrt ett kontorsrum på Syskonbandets kansli berättar om sin uppväxt i Kongo och hur han fick namnet Zifa. Erik Bondesson intervjuar.
Klarsyn 155 – Två andakter om hopp
På en Syskonbandshelg med temat Hopp håller Linus Forsberg och Ingela Holmström var sin andakt.
Klarsyn 154 – Julandakt med Anders
Anders Holmberg håller en liten andakt denna annorlunda jul.
Klarsyn 153 – Se solen igen
Erik Bondesson intervjuar år 2013 några av medlemmarna i Syskonbandet som medverkar på inspelningen av cd:n Se solen igen.
Klarsyn 152 – Noter & gehör
Miniserien om körsång fortsätter med att Isabelle Ulfsdotter berättar om hur det är att sjunga i kören Ramses från Göteborg.
Klarsyn 151 – Körläger med Isabelle
Isabelle Ulfsdotter tar oss med till en körhelg som hon leder och vi får höra ett smakprov på hur övningen går till och även hur kören låter.
Klarsyn 150 – Lenas kör
Lena Johansson tar oss med till sin kör som hon sjunger i och vi får höra ett smakprov på hur en övning går till och hur kören låter.
Klarsyn 149 – Blockflöjtsensemble
Anders Holmberg intervjuar sin blockflöjtslärarinna, Heidi, om hur det är att vara lärarinna i blockflöjt. Visste du att det finns olika storlekar och typer av blockflöjter ?
Klarsyn 148 – Att sjunga i kör del 2
I del 2 fortsätter körledaren för en gospelkör att berätta för Erik Bondesson hur det är att få alla att kunna sjunga och hur det är att leda en kör.
Klarsyn 147 – Att sjunga i kör del 1
En körledare för en gospelkör berättar för Erik Bondesson hur det är att få alla att kunna sjunga och hur det är att leda en kör.
Klarsyn 146 – Restad gård
Erik Bondesson besöker Restad gård och intervjuar representanter för ”Knopparna” som berättar vad de gör.
Klarsyn 145 – Heliga hjärtas kloster
Lena Johansson samtalar med systrar/nunnor i Vadstena kloster om deras liv och hur en vanlig dag ser ut i klostret.
Klarsyn 144 – Åh Stiftsgård
Tina Strömberg åker till Åh Stiftsgård, Ljungskile, där Syskonbandets Nordiska konferens 2021 är planerad att hållas, och intervjuar föreståndarinnan Ewa Petersson om stiftsgården och deras verksamhet.
Klarsyn 143 – Enar Olsson
Tina Strömberg intervjuar Enar om hans anknytning till Syskonbandet. Han berättar om sitt engagemang med mission och även föreningens ekonomi i form av kapitalplacering.
Klarsyn 142 – Kerstin Olsson
Lena Johansson träffar Kerstin Olsson och intervjuar henne om hennes tid som tidigare anställd på Syskonbandet. Hon berättar vad hon minns och tagit med sig från sin tid som anställd i föreningen och vad hon gör idag.
Klarsyn 141 – Majken Öst-Söderlund
Anders Holmberg intervjuar Majken Öst-Söderlund i programserien där vi ringer upp några av de som tidigare varit anställda på Syskonbandet. Hon berättar vad hon minns och tagit med sig från sin tid som anställd i föreningen och vad hon gör idag.
Klarsyn 140 – Patrik Holmberg
Programserien där vi ringer upp några av de som tidigare varit anställda på Syskonbandet fortsätter med att Eric Bondesson intervjuar Patrik Holmberg om vad han minns och tagit med sig från sin tid som anställd i föreningen.
Klarsyn 139 – Lennart Kummelbäck
I programserien där vi ringer upp några av de som tidigare varit anställda på Syskonbandet för att höra vad de gör nu och även vad de minns och tagit med sig från sin tid i föreningen. I dagens program intervjuas Lennart Kummelbäck av Eric Bondesson.
Klarsyn 138 – Cilla Stjernberg
Isabelle Ulfsdotter pratar med Cilla Stjernberg som är aktuell med boken ”Hitta någon att älska: älska den du hittat” som hon gett ut tillsammans med föreläsaren och psykologen Alf B Svensson, en bok för alla om alla slags relationer. Vi får veta att tiden som anställd på Syskonbandet upplevde Cilla som mycket meningsfull och hon vill gärna komma till våra läger igen.
Klarsyn 137 – Fanny Edin
Lena Johansson och Sofie Sundin samtalar med Fanny Edin, syn- och hörselskadad, om intressen och vardagslivet.
Klarsyn 136 – Våra sinnen – om lukt
Anders Holmberg, Tina Strömberg, Mari Bergström och Sofie Sundin samtalar med varandra om lukt och hur det är att lukta sig fram i livet.
Klarsyn 135 – Våra sinnen – om hörseln
Anders Holmberg, Tina Strömberg, Mari Bergström och Sofie Sundin samtalar med varandra om hörseln och hur det är att höra sig fram i livet.
Klarsyn 134 – Våra sinnen – om smak
Anders Holmberg och Tina Strömberg samtalar med varandra om smaken och hur det är att smaka sig fram i livet.
Klarsyn 133 – Våra sinnen – om känseln
Anders Holmberg och Tina Strömberg samtalar med varandra om känseln och hur det är att känna sig fram i livet.
Klarsyn 132 – Våra sinnen – om synen
Anders Holmberg och Tina Strömberg samtalar med varandra om synen och hur det är att se på olika saker i livet som synskadad.
Klarsyn 131 – Syskonbandsträff med Erik Bondesson, del 2
På en Syskonbandsträff i Stockholm fortsätter Erik Bondesson, medlem i Syskonbandet, att berätta om sitt liv.
Klarsyn 130 – Syskonbandsträff med Erik Bondesson
Erik Bondesson, medlem i Syskonbandet, spelar och sjunger samt berättar om sitt liv på en Syskonbandsträff i Stockholm.
Klarsyn 129 – Samtal om ljuset
Marie Bergström pratar med några medlemmar i Syskonbandet under gemenskapshelgen om ljuset.
Klarsyn 128 – Ljushelg
Lyssna till några av de programpunkter som kan ingå under en gemenskapshelg när Syskonbandets medlemmar träffas.
Klarsyn 127 – På vandring med Måns Högström
Måns Högström, medlem i Syskonbandet, har stor erfarenhet av vandringar och tar med Tina Strömberg på en i Eksjö.
Klarsyn 126 – Therese Pettersson
Tina Strömberg intervjuar Therese Pettersson, medlem i Syskonbandet, om hur det är att leva med en synskada.
Klarsyn 125 – Erik och Per samtalar om fastan
Per berättar för Erik Bondesson om fastan och vad det betyder och innebär.
Klarsyn 124 – Eritreansk gudstjänst
Eritreanen Merun intervjuas av Erik Bondesson om hur en tre timmar lång Eritreansk gudstjänst i Equmeniakyrkan i Vänersborg går till.
Klarsyn 123 – Våra husdjur
Fanny Edin, Lena Johansson, Sofie Sundin och Tina Strömberg samtalar om vad ett husdjur kan betyda för en människa.
Klarsyn 122 – Fängelsepastor Ruben Johansson
Erik Bondesson intervjuar Ruben Johansson om hans arbetsuppgifter såsom fängelsepastor inom kriminalvården och hur en av hans arbetsdagar ser ut.
Klarsyn 121- Niklas Karlsson
Musikern och Evert Taube stipendiaten intervjuas av Isabelle Ulfsdotter om egna CD:n ”Ett ljus på min väg”.
Klarsyn 120 – Adventsandakt med Jim Lagerlöf
Jim Lagerlöf, synskadad medlem i Syskonbandet, ger oss en adventsandakt.
Klarsyn 119 – Synrehabilitering i Jordanien
Christer Linde intervjuas av Eva Fridh angående sitt engagemang för att hjälpa lokalbefolkningen i mellanöstern med synrehabilitering och hjälpmedel.
Klarsyn 118 – 100-åring på Syskonbandsträff
Sven Nilsson, tidigare högsta ledaren för Frälsningsarmén i Sverige, berättar lite om vad han varit med om under sina 100 levnadsår från födseln till idag, bl.a. om hur han engagerade ABBA.
Klarsyn 117 – Sjukhuskyrkan
Eva Fridh intervjuar sjukhuspastor, sjukhuspräst och diakon på Västerås lasarett om deras arbetsuppgifter inom sjukhuskyrkan och vad en sjukhuskyrka har för funktion.
Klarsyn 116 – Kyrkoorgeln
Organist Torgerd Riben visar Tina Strömberg och Anders Holmberg hur Söderledskyrkans orgel är uppbyggd och fungerar samt ger även ett smakprov på hur orgeln låter.
Klarsyn 115 – Kyrkovaktmästare
Ola Ragnar, kyrkovaktmästare i Söderledskyrkan, berättar för Tina Strömberg och Anders Holmberg vilka arbetsuppgifter han har och hur han förbereder inne i kyrkan inför gudstjänster m.m.
Klarsyn 114 – Kolumbarium
Kyrkovaktmästaren i Söderledskyrkan, Ola Ragnar, tar med Tina Strömberg och Anders Holmberg till kolumbariet, en inomhuskyrkogård med gravplatser för urnor.
Klarsyn 113 – Kyrkoprat
Tina Strömberg och Anders Holmberg fortsätter intervjun med prästen Dag Lindberg om hur han använder talet och kroppen i sina predikningar men även hur dopfunten används och hur nattvarden vid altarringen går till.
Klarsyn 112 – Kyrkorummet
Intervjun och rundvandringen med Dag Lindberg, präst i Söderledskyrkan fortsätter. Dag berättar om kyrkans utformning och utsmyckningar och tar med Tina Strömberg och Anders Holmberg in i sakristian och berättar där om kyrkans klädsel.
Klarsyn 111 – Kyrkoårets färger
Dag Lindberg, präst i Söderledskyrkan, berättar för Tina Strömberg och Anders Holmberg om kyrkoårets olika färger på tyger, altarutsmyckning, blommor som används till olika högtider och dess betydelse.
Klarsyn 110 – Rasmus Ljungberg
Anders Holmberg intervjuar läraren Rasmus Ljungberg om de Bibelskolkurser på distans som Ågesta Folkhögskola driver. Kurserna bygger på att läsa bibeln lite djupare och att växa i din tro.
Klarsyn 109 – Asbjörn Gabrielsen
Asbjörn är utbildad pastor och arbetar som ungdomsdiakon i Norska Kyrkan. Han berättar om hur han kan se människor fastän han ser dåligt med ögonen och han upplever att den särskilda nischen såsom föreningarna av kristna synskadade utgör har viktiga funktioner att fylla. Tina Strömberg intervjuar.
Klarsyn 108 – Jon Ivar Dypedal
Norska Jon Ivar Dypedal arbetar som kommunikatör i KABB, Syskonbandets motsvarighet i Norge. Han har själv en synnedsättning och ledarhund som han bland annat har med sig i kyrkan. Tina Strömberg har en pratstund med honom om Nåd och sagor.
Klarsyn 107 – Andakt med Sture Lyreskog från Nordisk konferens 2019
Det kan blomma magiskt från spruckna klippor. Det berättar Sture Lyreskog om och att samma sak gällde för Petrus, och gäller för oss.
Klarsyn 106 – Olika sätt att be med kroppen Del 3
Dans och rörelse till musik och bön i kyrkan är en nygammal företeelse som kan upplevas obekvämt men också förlösande. Att knäböja kan hjälpa den enskilda bönen till Gud. Om detta samtalar Carl G Olofsson, Anders Holmberg, Pontus Norshammar och Tina Strömberg.
Klarsyn 105 – Olika sätt att be med kroppen Del 2
Samtalet om hur händerna används på olika sätt i olika kyrkliga traditioner fortsätter. Denna gång om att göra korstecken och om handpåläggning vid förbön. Tina Strömberg, Anders Holmberg, Isabelle Ulfsdotter och Pontus Norshammar berättar om sina olika vanor och upplevelser av dessa uttryck.
Klarsyn 104 – Olika sätt att be med kroppen, Del 1
Pontus Norshammar, Isabelle Ulfsdotter, Anders Holmberg och Tina Strömberg samtalar om hur händerna används på olika sätt i bön såsom knäppta händer och lyfta händer. Varför gör vi så? Hur ser det ut? Står det något i Bibeln om att vi ska göra så?
Klarsyn 103 – Görel, frälsningsofficer
Görel Hedlund berättar om hur hon redan som 13-åring fick tydlig kallelse om att hon skulle jobba med syn- och hörselskadade som officer inom Frälsningsarmén och hur det arbetet går nu, några decennier senare. Isabelle Ulfsdotter intervjuar.
Klarsyn 102 – Franck Herrman Tchethce
Franck är nyinflyttad till Sverige, synskadad och psykolog från Elfenbenskusten som just nu doktorerar om synskadades villkor på arbetsmarknaden. Tolkar gör hans fru Dominique Adou och intervjuar gör Tina Strömberg.
Klarsyn 101 – Torbjörn Frisk i studion
Tina Strömberg hälsar på hemma hos Torbjörn Frisk och studion som är självaste hjärtat av Sveriges kristna radio och där även Klarsyn laddas upp för sändning.
Klarsyn 100 – Hundrade avsnittet, Klarsyn blickar tillbaka
Festligt jubileumsavsnitt som bjuder på några tillbakablickar från de 100 programmen av Klarsyn, med Carl G Olofsson bakom både mick och teknik denna gång !
Klarsyn 99 – Samtal om Fastan
Måns Högström, Michael Liljeqvist, Ronny Gilderskär och Tina Strömberg samtalar om vad fastan egentligen ska och kan vara. De ger sina tips på vad vi kan avstå eller lägga till under perioden före Påsk och vad det är för mening med det.
Klarsyn 98 – Thomas DJ
Thomas Nordlöv ingår i arbetsgruppen med fokus på kyrka och funktionshinder inom SKR (Sveriges kristna råd) som representant från katolska kyrkan. Han har själv en hörselnedsättning sedan födseln men fortsätter efter att ha blivit pensionerad psykolog att ta uppdrag som DJ.
Klarsyn 97 – Christine på Pingst omsorg
Christine Viklund är sedan ganska nyligen verksamhetsansvarig på Pingst Omsorg. Hon berättar om uppdraget och om att hon på sätt och vis jobbat inom området sedan hon var 17 år.
Klarsyn 96 – Birgitta berättar om Asha
Under Syskonbandets missionshelg berättar Birgitta Karlsson om sin överraskande kallelse som ung till att bli lärare för synskadade i Tanzania. Hon berättar också om sitt engagemang för synskadade på Zanzibar och om en kvinnas utsatthet som blivit kristen.
Klarsyn 95 – Maud om åldrande
Maud Lindberg berättar om sitt liv och om åldrandets tid när livspartnern drabbas av alzheimer.
Klarsyn 94 – Michael, från Djävulsdyrkare till Kristen
I dagens program får vi höra Michael Hellström berätta om sin väg från att vara Djävulsdyrkare till sin kristna tro.
Klarsyn 93 – Lenas väg genom cancern
I säsongens första avsnitt berättar Lena Johansson om sin väg genom cancern och hur hon övervann mot cancern genom sin tro.
Klarsyn 92 – Julandakt med Anders
I detta säsongens sista avsnitt ger oss Anders Holmberg en liten reflektion över Julens huvudpoäng och läser Julevangeliet.
Klarsyn 91 – Jul i sinnet
Jenny Näslund och Tina Strömberg reflekterar kring det vi tar in med alla våra sinnen som hör julen till och antingen förstärker eller förtar fokus på varför vi firar Jul.
Klarsyn 90 – Mauds jular
Maud Lindberg berättar om sin barndoms jular där julbordet var uppdukat åt många redan tidigt om morgonen och att hon idag mest av allt ser fram emot julottans stillhet.
Klarsyn 89 – Farira Marimba
Vi får höra marimbarytmer från Zimbabwe och Erik Bondesson som intervjuar Anne Mette i ensemblen Farira Marimba ur den kristet ekumeniska och internationella rörelsen Tro och Ljus riktad till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Klarsyn 88 – Ronny Gilderskär
Ronny är församlingsadministratör i Svenska kyrkan vilket för honom innebär allt ifrån praktiska göranden till att predika på högmässor. Han berättar om sin plötsliga och oväntade vändning till tro och om hur han hamnade på arbetsplats han går till med glädje varje morgon.
Klarsyn 87 – Elisabeth Taffese
Elisabeth upplevde över en natt hur något totalförändrade hennes inre och i tio år sökte hon svar på vad som egentligen hänt henne. Här delar hon med sig av insikter.
Klarsyn 86 – Madeleine Linder
Madeleine berättar om tro som kommit och sviktat men att bärande tro visat sig komma som starkast i perioder då livet varit svårast, hon berättar också om hur ledarhunden blivit som en del av henne själv.
Klarsyn 85 – Andakt med Anders Holmberg
Anders håller en andakt där han pratar om att vi är en enhet i Kristus och han läser Jesus egna bön för lärjungarna.
Klarsyn 84 – I samtal med Eric Schuldt om Arvo Pärt
Ett samtal med radioprofilen Eric Schuldt om Arvo Pärt och hur skönheten så som i konst och musik bevisar Gud. Jimmy Hillberg och Isabelle Ulfsdotter är det som samtalar med Eric.
Klarsyn 83 – Eric Schuldt
Isabelle Ulfsdotter har träffat Eric Schuldt, känd från bland annat program i P2 och från podden Myter och mysterier där han tillsammans med partnern gjorde en programserie om det de egentligen ville prata om nämligen Bibeln. Här om radiojournalistik och om Gudstro.
Klarsyn 82 – Nadin Mardo
Erik intervjuar Nadin som berättar om hur det varit och är att vara kristen i Syrien och även lite om vad som finns och fattas där för den som har en synnedsättning.
Klarsyn 81 – Ann-Marie Friman Persson
Ann-Marie berättar om resan att på äldre dar få kraftigt försämrad syn, om gamla vänner som försvunnit eller funnits kvar, och nya sammanhang och upptäckter det lett till.
Klarsyn 80 – Lena Näslund
Lena har varit ledsagare i hela sitt liv, vilket hon oftast tycker mycket om, och för några år sedan fick hon tydligt till sig bönesvar att hon ska bli diakon och har nu kommit en bit på väg till detta mål.
Klarsyn 79 – Miriam Mattsson
Miriam är en Stolt bleking och föreningsmänniska med fyra äldre systrar, vars grund till tro lades redan i söndagsskolan. I 30-årsåldern förlorade hon en hel del av synen p.g.a. diabetes och vad det har för samband lär hon oss.
Klarsyn 78 – Bernt Mårtensson
Bernt berättar om hur tron växte fram steg för steg efter att han upptäckte att man kunde vara fri som människa även om man blev kristen och han berättar att det ger mycket att komma samman med andra ibland, både i igenkännandet som stärker och att det fördjupar kontakten med Gud.
Klarsyn 77 – Michael Liljeqvist
Michael som själv blivit blind i vuxen ålder berättar om hur han fått be för andra och varit med om under och mirakel. Han berättar om smärta och glädje i livet.
Klarsyn 76 – Andakt med Anders Holmberg
Jesus har upplevt ångest, har du? Vad menas egentligen med att ”vila i nåden”? Det har Anders undrat i flera år och i detta program berättar han om vad han kommit fram till och landat i.
Klarsyn 75 – Karin Wiborn – generalsekreterare för SKR
Tina Hanson träffar Karin Wiborn som är generalsekreterare i Sveriges Kristna Råd, och hon berättar om organisationen och sin roll och vad hon mer tycker om att göra.
Klarsyn 74 – Miriam och Elinor
Isabelle Ulfsdotter intervjuar Miriam och Elinor Adeström som tycker om att vara med och att hjälpa till på läger för alla åldrar, och de berättar om hur naturligt det är för dem att ha en mamma som har synnedsättning.
Klarsyn 73 – Husmor på kristen förskola
Britt-Inger Hanson, stödmedlem i Syskonbandet och mamma till döttrar med synnedsättning, jobbar som husmor och var med i uppbyggandet av en kristen förskola. Tina Hanson pratar med henne om vad som utmärker dem med profilen som kristen och med musikinriktning.
Klarsyn 72 – Musikhelg
Lena, Therese och Karin pratar med Tina om den musikhelg de just fått uppleva, om upplevelsen för både kropp och själ av att sjunga i kör, och om de favoritsånger de låtit spela upp.
Klarsyn 71 – Kreativitet
Tina Hanson pratar med Isabelle Ulfsdotter och Jimmy Hillberg om värdet och nödvändigheten av kreativt skapande i livet. Att skapa sånger kan vara som en ventil för det man upplever. Vi får höra om och på den egenskrivna sången Oscean.
Klarsyn 70 – Pontus – Nothing else matters
Pontus Nyman berättar om hur han lämnade grundskolans tuffa tid av mobbning bakom sig, bland annat med låten Nothing else matters, och gick vidare i helt nya och upplyftande sammanhang. Isabelle Ulfsdotter intervjuar.
Klarsyn 69 – Kerstins sång Personligt
Kerstin Adeström berättar om hur hennes oroliga tonårstro, genom en sång hon fick till sig, förvandlades från religion till relation. Denna erfarenhet blev så småningom till sången Personligt som finns med på Syskonbandets Cd och spelas i programmet. Isabelle Ulfsdotter intervjuar.
Klarsyn 68 – Läsa Bibeln med App
Anders Holmberg lär oss om möjligheterna att läsa Bibeln i mobilen så som genom appen Youversion. På detta sätt kan man enkelt ha med sig bibeln överallt, även den som inte ser att läsa med ögonen men med öronen.
Klarsyn 67 – Rida med Readley
Isabelle Ulfsdotter njuter gärna av Skapelsen från en hästrygg och i detta Klarsyn besöker hon en ridskola där ryttarna med olika funktionsnedsättning så som synnedsättning orienterar sig med hjälp av ledfyrar och den nyutvecklade appen Readley som fungerar även för den med dövblindhet.
Klarsyn 66 – Carl om sin resa i ljudets tjänst
Här får vi komma närmare Carl G Olofsson som är ljudteknikern bakom alla våra Klarsyn-program. Han berättar om vad ljudet kan få betyda, för andra och för honom själv, och om ljudbravader han tagit sig igenom inte minst i projekt för Syskonbandet. Det bjuds även på några bakom-scenen-klipp från inspelningen av CD.
Klarsyn 65 – Konfirmandledare
Eva Fridh berättar för Kait Bessing om sina erfarenheter av att vara konfirmationsfadder och ledare och hur hon löste diverse situationer med ungdomarna utifrån att hon inte ser mer än färgade skuggor.
Klarsyn 64 – Musiksamtal
Delar av Klarsyns redaktionsgrupp samtalar om hur musiktexter påverkar oss och hur man sett på olika musikstilar genom olika tider. De delar också med sig av sånger som de själva berörts på ett särskilt vis av.
Klarsyn 63 – Regnbågsmässan
Kait Bessing berättar för Isabelle Ulfsdotter om regnbågsmässan som hon gärna besöker och upplever inkluderande och har en mångfald av människor. De pratar om att det kan vara svårt att känna sig hemma sin församling om man inte får vara som man är t.ex. i könsidentitet och då kan regnbågsmässan få bli ett komplement.
Klarsyn 62 – Jobbar i kristen förening
Eva Fridh intervjuar Tina Hanson, verksamhetsledare i Syskonbandet, om hur det är att jobba i en kristen förening.
Klarsyn 61 – Läser punkt i kyrkan
Hur löser han det som alls inte ser att högläsa söndagens Bibeltexter i gudstjänst? Vilken är hans inställning till sin synskada och Bibelns texter om blinda som ber om att få syn tillbaka? Om detta berättar Anders Holmberg intervjuad av Eva Fridh.
Klarsyn 60 – andakt med Sture Lyreskog
En andakt om vem Jesus är, om att ha Jesus som stövlar på fötterna för att gå genom dynga, och om att den som tror aldrig ska dö .
Klarsyn 59 – Andakt med Erik
Erik Bondesson håller en andakt vid dagar med Syskonbandet och han tar upp tankar och sång om grundtrygghet och så får vi höra hans dikt om Lycklige Berg.
Klarsyn 58 – Måns Högström
Måns berättar om hur det gick till när han en vanlig Jul plötsligt och oväntat blev kristen och vuxenkonfirmerade sig drekt därefter. Eva Fridh är det som intervjuar.
Klarsyn 57 –Marlene Juthstrand ledsagare
Marlene Juthstrand intervjuas av Tina Hanson. Marlene brukar vara med som ledsagare på Syskonbandets arrangemang, här berättar hon om hur hon upplever det men också om sin egen historia och det färska jobbet som kursansvarig för Klara kyrkas lärjungskola.
Klarsyn 56 – Monica Söderberg och Psalmmaraton
Kait Bessing besöker Psalmmaraton, en sjungande studiecirkel som går igenom psalmbokens 325 ekumeniska sånger. Hon pratar med Gail som deltar i studiecirkeln och med Monica som leder den.
Klarsyn 55 – Anki Folke diakon
Eva Fridh intervjuar Anki Folke om vad ett arbete som diakon kan innebära och vad det kan innebära för praktiska eller pedagogiska lösningar som Anki tar till som själv har en synnedsättning.
Klarsyn 54 – Jakob Liljenfeldt jobbar i kyrka
Eva Fridh pratar med Jakob, som jobbar med administrativa uppgifter i kyrkan vilket han trivs med på flera sätt, om hur det fungerar för honom och vi får lära oss lite om skärmläsare som hjälpmedel.
Klarsyn 53 – Jenny Näslund
Jenny från Umeå har valts till Syskonbandets ordförande och Eva Fridh tar reda på lite mer om vem Jenny är och vad hon tänker sig med styrelsearbetet i föreningen.
Klarsyn 52 – Jim Lagerlöf
Isabelle Ulfsdotter Hillberg träffar Jim som är en ung ivrig präst som ibland tvingas lifta till kyrkor på grund av sin gråstarr.
Program 51 – Cilla & Ulf om Fridlyst
Fridlyst är en verksamhet för barn som på olika sätt är utsatta för psykisk ohälsa i familjen. Anders Holmberg har träffat Cilla Stjernberg, som för ett antal år sedan jobbade på Syskonbandet, och Ulf Zetterman som jobbar med verksamheten och de berättar.
Program 50 – Lars-Ove Arnesson pastor och datapedagog
Eva Fridh frågar Lars-Ove om hur han som blind löser situationer såväl praktiska som bemötanden, inom båda hans yrkesområden, som pastor och som pedagog inom datahjälpmedel för andra synskadade.
Program 49 – Ruth Drakvinge
Isabelle U Hillberg intervjuar Ruth som tidigare jobbat på Syskonbandet, om bemötande och tankar kring hur det var för henne som frikyrkligt kristen att gifta sig med en kvinna.
Program 48 – Anki Folke om bön
Anders Holmberg pratar med Anki om olika sätt att be på, bland annat tidebön som en grupp i Syskonbandet fått prova på.
Program 47 – Per alltiallo
Tina Hanson pratar med Per Forsgren från Vilhelmina som berättar om sitt intresse för fjällvandring och om hur hans varierade jobb i kyrkan fungerar.
Program 46 – Tryggve Nandorf
Carl-Gustav Olofsson pratar med Tryggve bland annat om den fadderverksamhet i Etiopien som han varit med att bygga upp. Vi hör också hans egen sång som finns på Syskonbandets CD.
Program 45 – Ledarhund i kyrkan
Isabelle U Hilberg träffar Sofia Thoresdotter och pratar om hur det fungerar att ta sig fram tillsammans med en ledarhund både i vardagen och helg.
Program 44: Ortodox präst
Eva Fridh intervjuar en finsk ortodox präst i Helsingfors som är synskadad
Program 43: Våra nordiska systerföreningar: Finland
Tina Hanson samtalar med Jarkko från de kristnas synskadades förening i Finland.
Program 42: Våra nordiska systerföreningar: Norge
Tina Hanson samtalar med Inger Slang, ledare i Norska KABB, Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte.
Program 41: Våra nordiska systerföreningar: Danmark
Tina Hanson samtalar med Poul Arne Nyborg, ledare i danska KABB, Kristeligt Arbejde Blandt Blinde.
Program 40: Kristen och synskadad
Anders Holmberg pratar med Robert och Sara från en temahelg med Syskonbandet om att vara kristen och synskadad.
I det första avsnittet av Syskonbandets programserie ”Klarsyn” får du höra Syskonbandets verksamhetsledare Tina Hanson berätta om vår förening, Kristna synskadades förening Syskonbandet.
Program 2 – 9 handlar om Syskonbandets CD ”Se solen igen” som innehåller låtar helt skrivna av medlemmar i Syskonbandet. Här får du i varje program höra ett smakprov av de olika låtarna och intervjuer med sångförfattarna.
Program 2: Tinas sång
I detta program berättar Tina Hanson om Syskonbandets skiva och om hennes egen sång ”Se solen igen” som vill ge hopp om att allt ordnar sig.
Program 3: Eriks sång
Intervju med Erik Bondesson och hans somriga sång ”Psalm om sommaren”
Program 4: Ruts sång
Rut Ekström är en av Syskonbandets äldsta medlemmar och den som nu varit med allra längst i föreningen. I detta avsnitt av KLARSYN är det hon som intervjuas av Erik och hennes sång spelas.
Program 5: Maries sång
I detta program intervjuas Marie Bergström och hennes sång Hyllningshymn spelas.
Program 6: Pontus sång
Pontus Nyman från Lund berättar bland annat om hur han under sitt konfirmationsläger mötte Jesus och bestämde sig för att bli kristen. Om detta handlar också hans sång ”Min väg till Gud” som är arrangerad i medeltida tappning och spelas i programmet.
Program 7: Hjördis sång
I detta avsnitt av KLARSYN hör du Hjördis Lindström ifrån Boden och hennes sång ”Välsigna”.
Program 8: Isabelles sång
Lyssna till ”Bella”, Isabelle Ulfsdotter Hillberg, som berättar bland annat om sin förtjusning i Sydamerika och sitt sökande efter Gud och om att hon så småningom fann frid, vilket också hennes sång handlar om som spelas – ”Helig frid”
Program 9: Dominiques sång
Dominique var med i en katolsk förening av synskadade i Elfenbenskusten där hon växte upp. Redan året efter att hon kom till Sverige kom hon med i Syskonbandet. I detta avsnitt hör du henne berätta om kampen, oron och glädjen att få uppehållstillstånd i Sverige och du hör henne sjunga sången ”Du är med mig alla dagar”.
Program 10-23 handlar om Syskonbandet i världen. Syskonbandet har systerföreningar runt om i världen och ett särskilt utbyte med Etiopien, Kongo Kinshasa och Tanzania. Vi har även engagerade medlemmar som har gjort intressanta resor världen runt och besökt platser och människor med anknytning till Syskonbandets verksamhet.
Program 10: Gun Eriksson, del 1
I de två första avsnitten i denna programserie hör du Gun Eriksson som berättar om erfarenheter från att ha bott, arbetat och rest i Kongo i många år.
Program 11: Gun Eriksson, del 2
Program 12: Tesfaye Deriba
Tesfaye berättar bland annat om hur han som ung blind kristen dragspelare kände sig tvungen att fly från Etiopien och hamnade i Sverige. Här fick han kontakt med Syskonbandet och engagerade sig för att hjälpa etiopier att starta upp liknande förening i Etiopien vilken idag är en stor förening med mycket verksamhet och som heter BCA.
Program 13: Kerstin Strindberg
I detta avsnitt av Klarsyn får du höra Kerstin Strindberg berätta om hur det var att på 60-talet, då hon själv var i 30-årsåldern och helt blind, resa till Tanzania och där starta upp en skola från grunden för synskadade barn.
Program 14: Birgitta Karlsson
Birgitta Karlsson, intervjuad av Eva Fridh, berättar om sitt engagemang för synskadade i Tanzania och Zanzibar, något som startade när hon var 25 år och har hållit i sig sedan dess.
Program 15: Eva Fridh
I detta Klarsyn följer vi med Eva Fridh till Zanzibar. Eva träffar där synskadade som berättar om deras situation och förutsättningar. Vi får hälsa på i den lilla butik Birgitta Karlsson bedrivit och där bland annat mattor säljs som de synskadade tillverkat. Hör detta och Zanzibars gatuvimmel!
Program 16: Daisy Grönqvist
Daisy Grönqvist i Finland berättar om hur tufft men sedan också engagerande det var för henne att resa till Tanzania och jobba på skolan för blinda barn i Tabora. Plötsligt stod hon också där med en nyfödd son som redan var i skolåldern, och tillsammans med honom byggdes sedan verksamheten upp för att göra kristen litteratur tillgänglig på swahili i punktskrift.
Program 17: Gruppsamtal om Tanzania
Elin Hörnblad, Erik Bondesson och Tina Hanson minns tillbaka på den resa de gjorde med en grupp från Syskonbandet till Tanzania för några år sedan. Vi får bland annat höra massajbarn sjunga om att de älskar skolan och vi får höra den svängiga skolkörens välkomnande på blindskolan i Tabora.
Program 18: Taizé med Pontus Nyman
Erik pratar med Pontus Nyman om det protestantiska klostret Taizé i Frankrike, som många tusentals personer särskilt många unga vuxna besöker varje år
Program 19: Ronny Gilderskär om Hongkong
I detta program av Klarsyn berättar Ronny Gilderskär om föreningen av kristna synskadade som han besökte i samband med semester i Hongkong och om hur mycket längre fram än Sverige det samhället ligger i tillgänglighet och säkerhet för personer som inte ser.
Program 20: Englandsresan
Elin, Marie och Erik berättar om resan till England de gjorde tillsammans med andra i Syskonbandet och norska KABB, med höjdpunkter så som musikal, St Paul´s Cathedral och besök hos vår engelska motsvarighet Torch Trust.
Program 21: Eva Fridh, volontär i Etiopien
Eva Fridh var 2 månader som volontär i Etiopien, hos Syskonbandets systerförening BCA, och fick då undervisa i engelska men också uppleva storslagen natur, värme från både klimat och människor, behovet av hjälpmedel för de med funktionsnedsättning, skillnader och likheter i den etiopiska föreningen och den svenska. I detta avsnitt av Klarsyn där hon berättar för Bella och oss.
Program 22-23: Syskonbandets resa till Israel och Palestina
Hösten 2014 gjorde Syskonbandet en gruppresa till Israel och Palestina. I detta avsnitt får vi höra berättas om vad gruppen fick vara med och uppleva och vi får även lyssna på ljudupptagningar från resan.
Från program 24 börjar programserien kallad ”Ordspaning”. Marie Bergström och Isabelle Ulfsdotter med olika gäster pratar kring olika ord och vad de associerar till och vad Bibeln säger.
Program 24: Styrka
Isabelle och Marie om ”styrka”.
Program 25: Identitet
Pontus Norshammar och Isabelle Ulfsdotter-Hillberg pratar om identitet.*
Program 26: Drömma
Annelie Nilsson och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om ordet dröm och att drömma.
Program 27: Vänskap
Marie Bergström och Anders Holmberg samtalar om vänskap.
Program 28: Rädsla
Tina Hanson och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om rädsla.
Program 29: Hopp
Marie Bergström och Lena Nisula Wester pratar om hopp och om frälsarkransen.
Program 30: Lycka
Isabelle Ulfsdotter och Jimmy Hillberg pratar om lycka.
Program 31: Rötter
Ronny Gilderskär och Marie Bergström pratar om rötter.
Program 32: Julspecial
Erik Bondesson berättar om jul och olika aktiviteter med Syskonbandet. Daisy Grönqvist berättar om hur det kunde gå till när de firade jul i Tanzania.
Program 33: Fredagskören
Isabelle Ulfsdotter Hillberg berättar om fredagskören i Örebro.
Program 34: Nystart
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om nystart.
Program 35: Tvivel
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om tvivel.
Program 36: Tillit
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om tillit.
Program 37: Respekt
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om tillit.
Program 38: Kärlek
Marie Bergström och Sofi pratar om kärlek.
Program 39: Upplevelser
Isabelle Ulfsdotter Hillberg och Kait Bessing pratar om upplevelser.