Syskonbandet tillsammans med norska och danska KABB bjuder in dig att vara med på en bussresa till Tyskland i fotspåren av Luther och Bach!  

Tysklands flagga

Resan går av stapeln 17-21 september 2025, med Göteborg och Köpenhamn som gemensamma avreseorter. Några av resans platser och upplevelser blir i korthet preliminärt dessa:  

Wittenberg, där Luther spikade upp sina teser på porten till Slottskyrkan. Vi besöker Slottskyrkan, Stadskyrkan och Augusteums utställning om Luther. Leipzig, med musikgudstjänsten ”Motette”, i Thomaskyrkan där Bach tjänstgjorde som kantor. Altenburg, som har en av de mest välkända barockorglarna i Mellaneuropa, där slottets egen organist spelar för oss. Erfurt, där vi får en guidad tur i klostret som Luther sökte sig till efter ett otäckt åskoväder och sedan stannade i flera år. Eisenach där Bachs födelsehus finns och strax utanför ligger Wartburg där Luther översatte Nya Testamentet till tyska. 

Carl Magnus Adrian är med som vår kaplan och reseledare. Han tolkar till svenska när guidningar är på tyska. Andakt, sång och gemenskap med roliga påhitt kommer det bli under stunderna i buss tillsammans. Denna resa är anpassad för grupp som inte ser och syntolkning av vad som passeras utanför fönstret kommer också ske. Du kan vara trygg med att denna resa är drog- och alkoholfri.  

Följ med på denna innehållsrika resa där du samtidigt ges ypperlig chans att lära känna norska och danska vänner!  

Pris: Som mest 8000 kr för halvpension i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg 1700 kr.  

Priset är subventionerat, gäller för svenska deltagare, och inkluderar 4 nätter på centrala hotell i god standard, guidade turer, entréer och konserter enligt program.  

Ledsagare får medfölja för samma subventionerade pris. Du har med din egen ledsagare eller delar med någon utifrån eget behov och önskan. Syskonbandet kan eventuellt förmedla kontakt om du själv inte har någon som kan medfölja. 

Anmälan: senast 1 mars, men antalet platser är begränsat så vänta inte! Anmälan är därefter bindande och 500 kr sätts in i anmälningsavgift för att garantera dig platsen. 

Kontakt: För anmälan och mer information kontakta Tina på Syskonbandets kansli 08-641 30 95 tina@syskonbandet.se.  

Mer om resans platser och komfort  

Wittenberg 

Ca 10 mil söder om Berlin finns Lutherstadt Wittenberg. Det var här som Martin Luther tjänstgjorde både på universitetet och som församlingspräst. Och det var här som reformationen tog sin början den 31 oktober 1517 när Luther spikade upp sina teser på porten till Slottskyrkan, dåtidens anslagstavla. Tanken var inte att starta en ny protestantisk kyrka utan han ville annonsera ett tillfälle för offentlig debatt utifrån de upptäckter han hade gjort vid sina studier av Romarbrevet i Nya Testamentet. Resten är historia. Staden Wittenbergs centrala delar är samlade kring en trevlig gågata där man i ena änden hittar Luthers hus, som idag är museum, och i andra änden ser Slottskyrkan där tesernaspikades upp. Däremellan finns stadskyrkan ”Mariakyrkan” där Luther tjänstgjorde som präst.  

Lutherhaus/Augusteum 

Det hus där Martin Luther bodde tillsammans med sin hustruKäthe var ursprungligen en del av Augustinerklostret i Wittenberg. Hit kom Martin Luther från Erfurt för att bli professor i teologi på det nybildade universitetet. Efter reformationen fick Luther bo kvar i klostret tillsammans med sin familj. Hans hustru Käthe hade hand om hushållet där man ofta hade många inneboende studenter och där livliga samtal fördes kring matbordet. Idag är huset ett museum därman får besöka de olika salarna och utställningarna för att ta del av de viktiga skeendena i reformationens början.  

From den 1 nov 2023 är Lutherhaus stängt för en omfattande renovering. Under tiden finns stora delar av utställningen från muséet i Augusteum i Wittenberg. Beräknas öppnas under våren 2027 igen. 

Carl Magnus Adrian guidar utanför Lutherhaus om dess intressanta historia. Vi besöker Stadskyrkan och Slottskyrkan. 

Augustinerklostret i Erfurt 

Efter att ha blivit överväldigad av ett åskväder vid Stotternheim beslutade sig Martin Luther för att bli munk. Han sökte sig till Augustinerklostret i Erfurt där han sedan levde, studerade och verkade fram till han flyttades till Wittenberg. Klostret består idag av gamla byggnader från medeltiden tillsammans med nya moderna konferenslokaler med mera. En del av området förstördes under kriget. Inne i klostret finns numera ett museum som ger en inblick i hur det var att leva som munk på 1500-talet.  

I Erfurt kan man även besöka katedralen där Luther prästvigdes 1507. 

Wartburg 

Borgen Wartburg på en bergskam strax utanför Eisenach är klassad som världsarv. Den uppfördes troligen redan på 1000-talet och användes bland annat av lantgrevar 
och furstar. Luthertillbringade en tid på Wartburg och det var där som han översatte Nya Testamentet till tyska. Under vår rundvandring på Wartburg får vi, förutom de pampiga salarna i borgen, även se det rum där Luther arbetade med sin bibelöversättning.  

Från parkeringen till borgen är det 10-15 minuters promenad, omväxlande trappor och grusväg, stigande. För den som har svårt med den promenaden kan man åka minibuss till en kostnad av € 3som betalas direkt till chauffören. Om det är många som vill åka denna är det bra om vi meddelar det i förväg. 

Bach-muséet i Eisenach 

Nedanför borgen Wartburg ligger staden Eisenach. Även denna stad är förknippad med Martin Luther eftersom han en tid i sin ungdom gick i skola här. Annars är staden mest känd som staden där Johan Sebastian Bach föddes. Han levde ca 200 år efter Luther och kom att ha en oerhört stor betydelse i kyrkomusiken. 

Hans födelsehus är idag omvandlat till ett museum där man kan möta tidstypiska instrument och mycket historia om Bach. Längre fram i livet var Bach kyrkomusiker i Leipzig där han komponerade en stormängd musik till församlingens gudstjänster.  

Buss 

Premium helturistbuss, 50 platser med extra benutrymme. 

Hotell 

Under resan i Luthers trakter kommer vi att bo på två olika hotell.  

17 sept samt 20 sept: Martas Hotell Lutherstadt, Wittenberg 

18-19 sept: H-Hotell, Erfurt